Retningslinje for ansvarlig forvaltning i Landkreditt Forvaltning

1 Formål

Formålet med denne retningslinjen er å sikre at Landkredittfondene operasjonaliserer ansvarlig forvaltning.
Landkreditt Forvaltnings forvaltningsstrategi går ut på å velge de selskapene vi mener er lønnsomme og veldrevne ikke bare i dag, men også i fremtiden.

Siden bærekraftsområdet representerer både risiko og muligheter, må ESG-risiko (ESG, Environmental (miljø), Social (sosialt) og Governance (selskapsstyring)) med i vurderinger både med hensyn til selskapenes risiko, og selskapenes potensiale. Denne retningslinjen har til formål å sikre at Landkreditt Forvaltning er en ansvarlig forvalter og eier på vegne av våre andelseiere.

2 Virkemidler

For å være en ansvarlig forvalter benytter vi flere virkemidler. Felles for flertallet av virkemidlene er at vi jobber med å vurdere ESG-risiko.

  1. ESG-risikovurdering
  2. ESG-risikointegrering
  3. Negative påvirkninger på bærekraftsfaktorer (PAI)
  4. Eksklusjoner
  5. Aktivt eierskap

2.1 ESG-risikovurdering

Vi vurderer bærekraftsrisiko som en del av analyser av selskaper, både før og etter at investeringer er gjennomført. SFDR definerer bærekraftsrisiko som en miljømessig, sosial eller virksomhetsstyringsrelatert hendelse eller tilstand som, hvis den oppstår, kan forårsake en faktisk eller potensiell vesentlig negativ påvirkning på verdien av investeringen. Porteføljeforvaltere og ESG-ansvarlig er ansvarlige for ESG-risiko, og de benytter både interne og eksterne data i sine vurderinger. ESG risikovurdering gjøres med bakgrunn i vårt vesentlighetsrammeverk.

Beskrivelse av ESG-risikovurdering

2.2 ESG-risikointegrering

Utgangspunktet er ESG-risikovurderingen slik at de vesentligste ESG-risikoene løftes frem og integreres før investeringsbeslutningen gjennomføres.
Prosessen for å kartlegge ESG-risiko og fremtidige muligheter for selskapene i fondene starter med en ESG sjekkliste. Hvis et selskap ikke oppfyller minstekravene i sjekklisten, blir de plassert på observasjonslisten, men dette utelukker ikke investering, men utløser vår retningslinje for engasjement og utøvelse av stemmerett.

Beskrivelse av ESG-risikointegrering

2.3 Negative påvirkninger på bærekraftsfaktorer (PAI)

Vurdering av de viktigste negative påvirkningene på bærekraftsfaktrorer måles og følges opp for å følge opp våre tiltak og mål fastsatt i PAI erklæring. Vi bruker Datia sitt analyseverktøy aktivt for å vurdere blant annet Principal Adverse Impact (PAI) data. Fondenes PAI-erklæring finnes på selskapets nettsider som omhandler bærekraft og oppdateres årlig.

2.4 Eksklusjoner

Noen selskaper blir ekskludert basert på risikovurderinger og noen basert på etiske eksklusjonskriterier.

Landkredittfondene ekskluderer selskaper fra investeringsuniverset dersom de:

  • produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper (Kontroversielle våpen)(1)
  • omsetning knyttet til pengespill (> 5 % av inntektene)
  • driver med tobakksproduksjon (5 % av inntektene)
  • produserer pornografisk materiale (5 % av inntektene)
  • utvinner termisk kull (5 % av inntektene)
  • utvinner olje fra oljesand (5 % av inntektene)

(1) Landkreditt Forvaltning AS skal ikke investere i selskaper som er involvert i antipersonellminer og klasevåpen, som beskrevet i konvensjonen om forbud mot antipersonellminer og konvensjonen om klaseammunisjon, eller i selskaper som utvikler og produserer sentrale komponenter til masseødeleggelsesvåpen. Med masseødeleggelsesvåpen menes NBC-våpen (kjernevåpen eller atomvåpen, biologiske våpen og kjemiske våpen). Merk at listen over ikke er uttømmende.

Foruten de produktbaserte eksklusjonskriteriene over, ekskluderer vi også selskap som tar uakseptabel risiko basert på forhold knyttet til bla. alvorlig miljøskade, brudd på menneskerettigheter, herunder barnearbeid og arbeidstakerrettigheter, grov korrupsjon og andre grove brudd på grunnleggende etiske normer fra investeringsuniverset.

Selskapene vi er investert i screenes mot kriterier for utelukkelse og observasjon i denne retningslinjen. Landkreditt Forvaltning følger rådene fra Etikkrådet for Statens Pensjonsfond Utland. Selskap vi er investert i som kommer i brudd med denne retningslinjen vil undersøkes nærmere og vi vil gå i dialog med selskapet, enten alene eller sammen med andre investorer. Dersom dette ikke fører frem, vil neste steg være utelukkelse og et risikobasert nedsalg.

Løpende oppfølging av selskapene vi er investert i for å sikre at de ikke bryter våre eksklusjonskriterier. Dette baseres på data som hentes fra analyseselskapene Datia, Refinitiv (LSEG) og egne analyser (årsrapporter ol.). Dersom et selskap er i brudd med denne retningslinjen, vil vi sette selskapet på en observasjonsliste og iverksette tiltak som best ivaretar andelseiernes interesser. Slike tiltak kan omfatte flere forhold, som dialog med selskapene, samarbeid med andre investorer og en ny vurdering av eierskapet.

Landkreditt Aksje Global som er et fond i fond er ikke underlagt våre eksklusjonskriterier.

2.5 Aktiv eierskapsutøvelse

Ved siden av å utelukke selskaper direkte fra vårt investeringsunivers, ønsker vi gjennom utøvelse av aktivt eierskap å ha proaktive dialoger med selskapene slik at vi kan forstå risikoene bedre og gi tilbakemeldinger. Dette gjøres gjennom direkte dialog med selskapene, stemmegivning på utvalgte generalforsamlinger og/eller i obligasjonseiermøter, samt gjennom samarbeid med bransjeforeninger og investorgrupper med sammenfallende interesser.

Vi forventer at selskapene vi investerer i opptrer i tråd med de ti prinsippene i FN Global Compact, OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, og underliggende konvensjoner for disse.

I eierskapsdialogen tar vi utgangspunkt i prinsippene fra Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse (NUES). En liste over våre avgitte stemmer finnes på våre hjemmesider. Retningslinjen for utøvelse av stemmerett er tilgjengelig her.

3  Dokumentasjon og rapportering

Landkredittfondene har sluttet seg til FNs prinsipper for ansvarlige investeringer (UNPRI). Vi rapporterer også på bærekraft i forvaltning til UNPRI. Mer om UNPRI kan leses her. Bærekraft i forvaltning er en kontinuerlig prosess, og vi samarbeider med andre aktører for å forbedre våre og brnasjensprosesser. Dette gjøres blant annet gjennom vårt medlemskap i Norsif og ESG-utvalget til VFF.

For detaljer om selskapene i fondene våre publiserer Landkredittfondene en fullstendig oversikt over porteføljeinnehav to ganger årlig, i årsrapporter og halvårsrapporter. Landkredittfondene rapporterer også om sitt arbeid med ansvarlige investeringer i Landkredittkonsernets bærekraftsrapport.

4 Organisering

Retningslinjen for ansvarlig forvaltning i Landkreditt Forvaltning fastsettes av styret. Administrerende direktør er ansvarlig for at retningslinjen følges opp i investeringsprosessen. Hver porteføljeforvalter og bærekraftsansvarlig har ansvaret for etterlevelse, og compliance-ansvarlig har ansvaret for kontroll av etterlevelse.

5 Oppfølging og vedlikehold av retningslinjen

Bærekraftsansvarlig i Landkreditt Forvaltning skal påse at selskapets retningslinjer for ansvarlig forvaltning er oppdaterte og hensiktsmessige.

Compliance-ansvarlig skal føre kontroll med etterlevelse av retningslinjen for ansvarlig forvaltning, herunder oppfølging av ekskluderte selskaper.

Sist revidert: 21. januar 2025