Gård med ca 2000 daa produktiv skog. Mye klart for avvirkning. Våningshus, kårbolig, stabbur og låve. 3538 daa totalt.

Trysil
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Grøndalen Gård! Grøndalsvegen 70 er en velholdt landbrukseiendom, beliggende åpent og fritt i naturskjønne omgivelser. Gården er på 3538 daa og består hovedsakelig av skog, men også noe dyrka jord og innmarksbeite. Et  våningshus, kårbolig, stabbur og en tradisjonell driftsbygning danner et koselig gressbelagt tun, perfekt til lek og aktiviteter for to- og firbeinte. Boligene er modernisert på midten av 2000-tallet og har smarte planløsninger over to etasjer pluss kjeller. Våningshuset er særdeles innholdsrikt og består av fire store soverom, to pene, flislagte bad, en stue/soverom og to kjøkken, hvorav ett ligger i åpen løsning med en trivelig stue. Flere av rommene har ildsteder og det er gulvvarme på badene. Kårboligen har en nydelig stue med åpen kjøkkenløsning, to flislagte bad og fem soverom. Mye av skogen er klart for avvirkning, og det er potensial for å redusere kjøpesummen betraktelig ved å gjennomføre hogst. Konferer med megler for mer informasjon.

Beliggenhet

Gårdsbruket ligger i et landlig og naturskjønt område på Tørberget i Trysil kommune, omtrent 7,7 km fra Nybergsund og ca. 13,7 km fra Innbygda/Trysil sentrum. Fra Grøndalsvegen er det enkel adkomst til riksvei 25, som ligger ca. 750 meter fra tunet.

Ikke langt fra eiendommen ligger Osensjøen, et populært turmål for både fastboende og besøkende, med muligheter for fiske, bading, båtliv og camping. Sjøen er også kjent for fine sandstrender, spesielt ved Osenstranda, som har blitt et ettertraktet badested om sommeren.

Nærområdet byr på flotte langrennsløyper om vinteren og et nettverk av tur- og sykkelstier om sommeren. Det går skiløype rett bortenfor tunet. Ca. 12 minutter unna med bil ligger Tørberget samfunnshus, et trivelig samlingssted for lokale aktiviteter. I nærheten av samfunnshuset finner man også en familiegolfbane, en kirke og en 2,5 km lang lysløype.

Sommerstid er det gode bademuligheter ved Tørbergsjøen, som ligger ca. 3 km fra samfunnshuset. Området passer ideelt for jakt- og fiskeentusiaster, og Tørbergsjøen tilbyr fiske av gjedde, abbor og mort. Andre fiskemuligheter finnes i nærliggende innsjøer som Eltsjøen, Gløtsjøen, Landsjøen, Mjølsjøen, Søndagsmyrdammen og Ørsjøen.

I motsatt retning ligger Nybergsund Samfunnshus, som fungerer som en lokal møteplass og brukes til arrangementer, aktiviteter og sosiale sammenkomster. Trysil kommune har også et bredt utvalg av idretts- og fritidstilbud, inkludert fotballklubber, golfklubb og skytterlag. Nybergsund IL spiller på Nybergsund stadion som brukes til både trening og kamper for fotballinteresserte i lokalsamfunnet. I tillegg er det kort vei til Trysil Idrettsplass i Innbygda.

Innbygda, også kjent som Trysil sentrum, har et godt utvalg fasiliteter som dekker behovene til både fastboende og tilreisende. Som sentrum i Norges største vintersportsdestinasjon tilbyr Innbygda solide service- og spesialtilbud. Trysilfjellet, som ligger rett ved sentrum, har anlegg for alpint, snowboard, langrenn og skiskyting. Om sommeren åpnes det opp for elveaktiviteter i Trysilelva, stisykling, 18 hulls golfbane og flotte turmuligheter, noe som gjør Innbygda til et attraktivt helårsreisemål.

Servicetilbud:
Dagligvarehandelen kan gjøres på to Kiwi-butikker, samt Rema 1000 og Coop Mega i Innbygda. Her finner man også et kjøpesenter og spesialbutikker innen sport, interiør, klær og helsekost, i tillegg til vinmonopol, apotek, frisørsalonger og blomsterbutikker.

Kollektivtilbudet i området er buss, og nærmeste bussholdeplass, Grøndalen Gammelbutikken, ligger ca. 160 meter fra eiendommen. Ekspressbusser fra Trysil har direkteforbindelse til Oslo og Gardermoen, noe som gjør det praktisk å pendle eller reise videre med fly. Den nærmeste togstasjonen ligger i Elverum, ca. 70 km unna.

For barnefamilier finnes flere barnehager i Innbygda og omegn. Barn i barneskolealder sogner til Innbygda barneskole, mens ungdomsskoleelever tilhører Trysil ungdomsskole. Begge skolene ligger nær Innbygda og er lett tilgjengelige med bil og buss.

Kort fortalt:

- Velholdt gårdsbruk på 3538 daa

- Nydelig våningshus og kårbolig

- Driftsbygning, garasje og stabbur

- Vidstrakt utsikt over vakker natur

- Fulldyrka jord, skog og innmarksbeite

- Eiendommen er konsesjonspliktig

- Våningshuset ble modernisert i 2006

- Kårboligen ble modernisert i 2008

- Våningshuset har stor hall

- Kjøkken med spiseplass

- Stue/soverom med elementpeis

- Stue/kjøkkenløsning med ildsted

- To flislagte bad, ett i hver etasje

- Vaskemaskinopplegg på badene

- Fire romslige soverom, to med ildsted

Adkomst

Se kart.

Jord, skog og tun

Eiendommens arealer:
Fulldyrket jord daa 26,0
Innmarksbeite daa 3,6
Skog av høy bonitet daa 182,6
Skog av middels bonitet daa 1 159,7
Skog av lav bonitet daa 673,0
Uproduktiv skog daa 439,7
Myr daa 969,7
Åpen jorddekt fastmark daa 0,3
Bebygd, vann, bre daa 82,9
Sum arealer: daa 3 537,5 

Arealer er hentet fra NIBIO Gårdskart. 

Det skal gjennomføres en fradeling av en parsell på inntil 7 daa med påstående våningshus (herregårdshuset) fra driftsenheten Grøndalen søndre gbnr. 64, bnr. 1 mfl. Parsellen på 7 daa med herregårdshuset (Grøndalsvegen 74) medfølger ikke salget. Arealet vil være til gjenstad for oppmåling ved fradeling, og trekkes fra totalt areal opplyst i salgsoppgaven og på NIBIO. Kjøper plikter å undertegne dokumenter i forbindelse med fradelingen, dersom nødvendig. Se vedlagt kart i salgsoppgaven.  

Dyrket mark er en liten del av den totale eiendommen, men er beliggende ved tunet fordelt på to teiger med mindre god arrondering. Jorda er egnet til gras/fôrproduksjon.

Skogen er hovedsakelig beliggende sør for tunet, i en større teig. I tillegg er en mindre teig beliggende vest for tunet samt noe kantsoner rundt dyrket mark ved tunet. Det fremgår av kart at det er god adkomst til skogen. Deler av arealet er myrlendt og det må påregnes avvirkning her på vinterdrift/frosset mark. Det er ikke fremlagt skogplan for eiendommen, tilvekst/ produksjonsevne er derfor vurdert ut fra NIBIO sine tabeller hva gjelder boniteter, beregnet til 415m³ årlig. Ut fra dette er det benyttet en gjennomsnittlig tilvekst/ produksjonsevne på 415m³/år i verdiberegningen.

NB: Det står i taksten at det er opplyst det vil bli tatt ut mye tømmer før salg, det vil derfor kunne gå mange år før det er virke av økonomisk betydning å ta ut. Dette er ikke riktig. Det vil ikke bli gjennomført hogst før salg, og det er mye virke å potensielt ta ut. Se hovedtallsrapport i salgsoppgaven. Rapporten inkluderer også to teiger som ikke er en del av salget, det vil derfor være noe avvik fra tallene som fremgår i rapporten. Teigene som ikke inngår i salget er 64 4 HAMMEREN og 67 47 STOR HÅDAMMEN.

Gården ligger i svært naturskjønne omgivelser, åpent og fritt, med fantastisk utsikt utover bølgende landskap med åker og skog. Eiendommen er spredt utover et stort område på ca. 3538 daa, og har i tillegg til et koselig tun, 26 daa med fulldyrka jord, 4 daa innmarksbeite, 183 daa med skog av høy bonitet, 1160 daa med skog av middels bonitet, 673 daa med skog av lav bonitet, 440 daa med uproduktiv skog og ca. 1053 daa med annet.

Tunet er en herlig idyll med store plenareal og spredt beplantning hvor to- og firbeinte kan drive med sitt. På tunet står det et våningshus og en kårbolig, plassert med inngangspartiene mot hverandre. Midt mellom husene er det et sjarmerende stabbur og en hvitmalt flaggstang, og rett på andre siden av veien er det en tradisjonell driftsbygning.

Våningshuset er fra 1789 og ble modernisert i 2008, mens kårboligen er fra 1850 og ble ombygd/modernisert i 2006. Våningshuset er innredet med to boenheter, og begge byggene har ellers en klassisk stil over to plan pluss kjeller, med hvit kledning, saltak med rød takstein, gråmalt staffasje og grønnmalte ytterdører.

Det sjarmerende stabburet er fra 1925 og har et areal på ca. 50 kvm fordelt på to plan. Bygningen har laftede tømmervegger, overbygde terrasser, klokketårn og vakre utskjæringer på rekkverket.

Driftsbygningen antas å være oppført i 1930 og har et areal på 295 kvm, fordelt på tre etasjer. Låven har flere bruksmuligheter, men er ukurant i forhold til dagens moderne landbruk. I første etasje er det et tidligere fjøs med tilhørende rom. Resten av låven består av mellomlåve med loft og en tidligere kjørebru.

Jakt

Det tillegger jaktrettigheter, hvor det avgjøres hvert år hvilken kvote man får (av Trysilfjellet Viltstellområde). Kvoten avgjøres på bakgrunn av bestand etc.

Innhold og standard

Hovedbolig/våningshus:

2. etasje: Gang, bad/wc/vaskerom, stue/kjøkken og 2 soverom.

1. etasje: Hall m/trapp, bad/wc/vaskerom, kjøkken, stue/soverom, gang og 2 soverom.
Kjeller: Uinnredet kjeller/boder

Hall: Fra tunet er det inngang til en hall via en tofløyet, grønnmalt ytterdør. Huset ble modernisert i 2008, men har fått beholde mye av sin opprinnelige sjarm, noe man først får et innblikk av i hallen. Her er det bruddskifer med gulvvarme, kanarigult panel på veggene og en tett, hvitmalt trapp som svinger seg opp til andre etasje. Det er god plass til kommoder og annet entrémøblement og i enden av hallen er det en tofløyet dør med glass som fører inn til en gang.

I gangen er det heltregulv og panelkledde vegger som har fått en lun rødfarge. Himlingen er hvitmalt og har synlige bjelker. Et stort krysspostvindu med bred vinduskarm er plassert i enden av rommet og gir nydelig utsikt utover landskapet utenfor. Ved vinduet kan man fint ha to godstoler, vendt inn mot en åpen, stemningsfull gruepeis.

Kjøkken: Fra gangen kommer man inn på et L-formet kjøkken med krysspostvinduer på to sider og god plass til langbord. Vegger og tak har lysmalt panel og på gulvet er det heltrebord. Kjøkkeninnredningen er trukket helt inn i rommet, skjermet fra spiseplassen.

Innredningen har profilerte eikefronter, mørk benkeplate i laminat og nedfelt oppvaskkum i rustfritt stål. Mellom skap og benk er det blå mosaikkfliser på veggene, benkebelysning og avtrekk fra ventilator. videre er det opplegg for oppvaskmasking og avsatt plass til komfyr og kjøleskap.

Stue: I første etasje har boligen en romslig stue som kan innredes på en rekke ulike måter, alt etter eget ønske og behov. Her kan man ha tv-lounge, spisebord og senger om man vil. I hjørnet av rommet er det en elementpeis, hvor man kan få igjen varmen etter en lang og kald arbeidsdag ute. På gulvet er det lagt parkett, mens veggene er kledd med panel, malt i en lys beigefarge.

Stue/kjøkken 2: I andre etasje har boligen en lys og trivelig stue med nydelige lysforhold, peis og åpen kjøkkenløsning. Hele rommet har tregulv, lysmalt panel på veggene og dels skrånet himling med hvitmalt panel. Vinduspostene er brede og godt egnet til pynt eller sitteplass hvor man kan nyte det vakre landskapet utenfor. Utformingen av rommet ellers går i vinkel og danner fine soner for både sofagruppe og spisebord.

Kjøkkeninnredningen strekker seg langs én vegg og er forholdsvis lik som kjøkkenet nede. Innredningen har profilerte fronter i eik, vitrineskap og grå benkeplate i laminat med nedfelt, dobbel oppvaskkum.Over benken er det koboltblå mosaikkfliser, benkebelysning og avtrekk fra ventilator. Videre er det avsatt plass til frittstående hvitevarer som komfyr og kjøleskap.

Bad/wc/vaskerom: Boligen har ett bad i hver etasje. Badet i første etasje har koboltblå fliser med gulvvarme og matchende mosaikkfliser som flisbord på veggene. Veggene for øvrig har hvite fliser. Rommet er videre innredet med gulvmontert toalett, dusjhjørne med skyvedører i fastkarm og opplegg for vaskesøyle. Baderomsinnredningen har et nostalgisk, mørkt benkeskap, heldekkende servant og et matchende speil med belysning.

Bad 2: Badet i andre etasje er romslig og har et nostalgisk uttrykk som trekker en tilbake i tid. Gulv og vegger opp til brystningshøyde er kledd med sorte fliser, toppet med flisbord og hvite veggfliser med stedvis dekor. Himlingen er delvis skrånet og har hvitmalt panel med downlights. Baderomsinnredningen har en mørk, gulvstående benkeseksjon med lys benkeplate i stein/kompositt og nedfelt oval servant.

Over servanten er det et skap med glass og speil med belysning i samme stil. Et frittstående høyskap med glassfront er også en del av innredningen. Det er gulvmontert toalett, opplegg for vaskemaskin, dusjhjørne med skyvedører i fastkarm og et frittstående badekar med forgylte løveføtter som innbyr til litt ekstra hverdagsluksus. Et vindu og en elektrisk vifte sørger for dagslys og ventilasjon, og som oppvarming er det gulvvarme.

Soverom og garderobe: Boligen har fire romslige soverom, fordelt med to i hver etasje. Alle rommene har tregulv, hvitmalt panel i himlinger og panel på veggene, malt i en lys beigefarge. Størrelsen på rommene gir flere muligheter for innredning av senger, skap, nattbord eller annet møblement, spesielt det ene soverommet oppe som har to alkover.

Dette rommet har også garderobeskap og en liten peisovn. Et tilsvarende skap står på ett soverom nede og i hjørnet av rommet er det en nydelig prinsesseovn. I tillegg til garderobeskapene er det skyvedørsgarderobe i gangen i andre etasje, og for lagring er det kjeller med boder.

Kårbolig/anneks/innredet uthus:

2. etasje: Gang, bad/wc og 4 soverom.
1. etasje: Hall m/trapp, bad/wc/vaskerom, stue/kjøkken og soverom.
Kjeller: Bod og garasjerom.

Kårboligen har to overbygde inngangspartier på tilsammen 9 kvm. Den ene har støpt gulv og trapp og den andre har delvis tregulv og støpt gulv/trapp. Rundt trappene er det dekorative rekkverk, og ved det største inngangspartiet er det plass til sittebenker eller så. Ytterdørene er grønnmalt og på veggene er det montert utelys.

Hall: Hallen er delikat med tregulv og malte vegger i en dus grønnfarge. En tett hvitmalt trapp med furu i trinnene svinger seg opp til andre etasje, og midt i trappen er det dagslys fra et vindu. Under trappen er det plass til skohylle og knagger til ytterjakkene.

Kjøkken: Fra hallen kommer man rett inn på et landlig kjøkken som ligger åpent i stuen. Kjøkkeninnredningen er bygget langs to vegger og har malte, profilerte fronter i en lys grønnfarge, kombinert med vitrineskap og benkeplater i heltre. Nedfelt i benken er det dobbel oppvaskkum, og over er det avtrekk fra ventilator. I benken er det opplegg for oppvaskmaskin og det er ellers nisjer til både komfyr og kjøl/frys.

Stue: Ved kjøkkenet er det plass til langbord, og litt lengre inn, i en mer tilbaketrukket del av stuen, er det god plass til både tv-lounge og sosial sofagruppe eller så. En peisovn er strategisk plassert og gir god varme til hele rommet, og med sprossevinduer på to sider fylles rommet med naturlig lys. Både kjøkkenet og stuen har tregulv, malte panelvegger i en dus rosafarge og hvitmalt panel i himlingen.

Bad/wc/vaskerom: Boligen har et pent bad i hver etasje. Begge rommene har lik stil med sorte fliser over gulvvarme, matchende veggfliser opp til brystningshøyde og hvite vegger med sort dekor på resten. Himlinger er kledd med panel og pent lyssatt med downlights. Hvert rom har frittstående toalett, en hvit baderomsinnredning, vindu og elektrisk avtrekksvifte.

Baderomsinnredningene har over- og underskap med hvite profilerte fronter, heldekkende servant og et speil med belysning. På baderommet nede er det dusjhjørne med skyvedører i fastkarm og opplegg for vaskemaskin, mens badet oppe har delvis skråhimling og badekar hvor man kan nyte egentid med et varmt bad.

Soverom: Det er så mange som fem soverom i boligen, så her får man god plass til storfamilien. Soverommene er fordelt med ett i første etasje og fire i andre etasje, hvor alle har skråhimling. Romstørrelsen er god og gjør det lett å innrede med senger og oppbevaringsmøblement.

Alle rommene har tregulv og panelkledde vegger, der to er malt i en lys beigefarge og tre i en babyblå farge. Av oppbevarings-/lagringsplass har boligen et garderobeskap i gangen i andre etasje og en bod i kjeller.

Bygningers arealer

Bolighus:

Grøndalsvegen 70:
 
Totalt BRA (bruksareal): 248

BRA-i totalt: 208 kvm
1. etasje: 110 kvm.
2. etasje: 68  kvm.

BRA-e totalt: 29 kvm
Kjeller: 70 kvm.

TBA: 9 kvm.

Grøndalsvegen 72:
 
Totalt BRA (bruksareal): 237

BRA-i totalt: 208 kvm
1. etasje: 104 kvm.
2. etasje: 104  kvm.

BRA-e totalt: 29 kvm
Kjeller: 29 kvm.

Informasjon om arealbegrepene Fra og med 1. januar 2024 er det innført nye arealkrav, arealbegrep og måleprinsipper for bygninger gjennom NS 3940:2023. Det innebærer bl.a. at tidligere begrep som p-rom (primærrom) og s-rom (sekundærrom) ikke lenger blir benyttet. De nye arealbegrepene for bolig er: BRA-i (Internt bruksareal) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entré, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet BRA-e (Eksternt bruksareal) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b (Innglasset balkong) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten. TBA (Terrasse- og balkongareal) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten. GUA (Gulvareal) og ALH (Areal med lav takhøyde) kan opplyses om dersom det er aktuelt for den spesifikke boligen. GUA og ALH skal bare oppgis sammen med BRA for å forhindre uklarhet om hva som er boligens bruksareal. Boligens bruksareal (BRA) utgjør totalt arealene for BRA-i, BRA-e og BRA-b, dvs.: BRA-i + BRA-e + BRA-b = BRA. Arealer for andre bygningstyper som ikke er bolig/fritidsbolig, f.eks. landbruksbygninger, opplyses som BRA (Bruksareal), og/eller BTA (Bruttoareal/Grunnflate). Ta kontakt med ansvarlig megler dersom det skulle være spørsmål knyttet til arealbegrepene.

Oppvarming, piper og ildsteder

Våningshuset oppvarmes elektrisk med stedvis panelovner og gulvvarme på badene. Som tilleggsvarme er det peisinnsats i stuen/soverom i første etasje og i stue/kjøkken oppe. I første etasje er det videre en gruepeis i gangen og prinsesseovn på ett soverom. Det største soverommet i andre etasje er utstyrt med peisovn.

Kårboligen oppvarmes med panelovner, gulvvarme på badene og peisinnsats i stue/kjøkken. Hver bolig har naturlig ventilasjon, kombinert med avtrekk fra kjøkkenventilator og elektriske avtrekksvifter på badene. Det er to sikringsskap med automatsikringer, plassert i gang i hver bolig. Våningshuset har en varmtvannsbereder på 300 liter og kårboligen på 200 liter, plassert i hver sin kjeller. For øvrig er eiendommen tilknyttet privat vann- og avløp.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger innenfor kommuneplanens arealdel - LNFR område.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er ikke opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at forbrukerkjøpere har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven. Kjøpere som handler som ledd i næringsvirksomhet har ikke anledning til å tegne boligkjøperforsikring iht. vilkår fra forsikringsselskapet.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Selgers mangelsansvar NÅR DET GJELDER VÅNINGSHUSET PÅ EIENDOMMEN reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3.

Dette innebærer i hovedtrekk at: Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.

Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.

Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.

Følgende gjelder både i og utenfor forbrukerkjøp: MED UNNTAK AV VÅNINGSHUSET OVERTAS DE ØVRIGE BYGNINGER OG EIENDOMMEN FORØVRIG i den stand den var ved kjøpers forutgående besiktigelse/gjennomgåelse. Ved en eventuell mangelsvurdering skal de alminnelige kjøpsrettslige prinsippene i Avhendingsloven §3-9 legges til grunn, dog slik at disse prinsippene fravikes slik at det kun kan gjøres gjeldende at det foreligger mangel i følgende tilfeller:
1. Dersom selger ikke oppfyller sine konkrete forpliktelser iht avtalen
2. Dersom selger ikke oppfyller sin opplysningsplikt, jfr. reguleringen i Avhendingsloven §3-7 og Kjøpsloven §19 litra b).
3. Dersom selger har gitt uriktige opplysninger, jfr. reguleringen i Avhendingsloven §3-8 og kjøpsloven §19 litra a).

Risikoen for eventuelle skjulte feil som angitt i avhendingsloven §3-9 siste punktum og kjøpsloven §19 litra c) tilligger etter dette kjøper.  vhendingslovens §4-19 nr. 2 fravikes, slik at den absolutte reklamasjonsfristen settes til 1 - ett år etter overtakelsen.

Opplysninger om arealstørrelser i  salgsoppgaven er hentet fra Landbrukstaksten, Trysil kommune og NIBIO gårdskart.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 64
  • Bruksnummer: 1
  • Fylkesnummer: 34
  • Fylkesnavn: Innlandet
  • Kommunenummer: 3421
  • Kommuneområde: Trysil
Les mer