Sjelden mulighet - Flott landbrukseiendom på ca. 3100 daa. 2 hus, flere bygninger, 2 hytter, seter og egen campingplass

Sør-Aurdal
Landbrukseiendom

Velkommen

Bærer du på en drøm om å gjøre noe nytt og spennende? Nå har du en unik mulighet til å realisere drømmen og vel så det. I Sør-Aurdal selger vi nå en perle av en eiendom på ca. 3100 dekar, med blant annet velstelt gårdstun, frodig beitemark, produktiv skog og, ikke minst, en stor campingplass. Eiendommen har også jakt- og fiskerettigheter.

På eiendommen står det et våningshus fra 1922, kårbolig fra 1958, lekehus fra 2016, driftsbygning fra 1917 redskapshus/garasje fra 1957, stabbur fra 1939, drengestue fra 1939, garasje fra 1961, to hytter fra 60-tallet, seter fra 1928, sommerfjøs pluss ei løe og diverse andre bygninger. Camping har resepsjon, kiosk, sanitær bygg fra 2007-2009, faste plasser og tilfeldige plasser. Det tilhører også grillhytte, scene og lekeplass m.m.

Beliggenhet

Beliggenhet:
Eiendommen ligger i Begnadalen i Sør-Aurdal kommune, i naturskjønne omgivelser med fantastiske turmuligheter i alle retninger. Det er ca. 18 km til kommunesenteret Bagn, og det er ca. 45 kilometer til det populære regionsenteret Fagernes. Både tunet på eiendommen og tilhørende Morudstranda camping ligger fint plassert på østsiden av dalbunnen, ikke langt fra E16 som går på vestsiden.

Eiendommen strekker seg over 1500 meter langs Begna elv på østsiden og kan by på gode jakt- og fiskemuligheter. Det er ca. 7 km til lysløype og skianlegget Åsemyra, og her er det også leirduebane. Du kan også ta turen til Reset, Vassfaret og Bangsfjellet, og vil du stå på slalom er det forholdsvis kort vei til blant annet Stavedalen og Aurdal.

Ellers kan området by på turmuligheter til Tjuvhanskollen, kjent for Tjuvhanshola som er stedet Hans Trefothaugen rømte til og som Mikkjel Fønhus skrev om. Stedet ligger faktisk kun et kort stykke fra Drengsprengsetra tilhørende eiendommen. Det er også merket løype til Eidskollen like ovenfor gården/eiendommen.

Servicetilbud:
Dagligvarehandelen kan gjøres på Spar eller Prix på Bagn eller Joker Finnøen. Ønsker du ytterligere servicetilbud kan du ta turen til Bagn eller Fagernes. Her finner du blant annet koselige kafeer og butikker. Hver november arrangeres også Rakfiskfestivalen i Fagernes, hvor man kan oppleve fantastiske norske råvarer, lokal kultur og god musikk.

Området gir mulighet for offentlig kommunikasjon via buss, der Valdresekspressen passerer flere ganger om dagen. Nærmeste holdeplass ligger på andre siden av elva ved Rustebakke bro. Med bil tar det ca. 15 min til Bagn, 38 min til Fagernes, en drøy time til Hønefoss og ca. 2 timer til Oslo.

Det er både barnehage, barneskole og ungdomsskole på Bagn, og det er også barnehage i Begnadalen. Det finnes videregående skoler på Leira i Valdres (40 km) eller Hønefoss på Ringerike (80 km).

Kort fortalt:
- Flott eiendom med mange muligheter
- Idyllisk beliggenhet i nydelig natur
- Ca. 15 minutters kjøring fra Bagn
- Kun ca. 45 kilometer fra Fagernes
- Eiendommen er til sammen 3 098,8 daa
- Produktiv skog og attraktiv beitemark
- Landbrukseiendom med hytter og seter
- Våningshus, kårbolig og driftsbygg
- Stabbur, drengestue, garasjer med mer
- Garasje med el-bil lader
- Det tilhører jakt- og fiskerettigheter
- Stor campingplass i herlige omgivelser ved Begna elv
- Campingen har servicebygg med kiosk
- Flere helårsplasser, gode leieinntekter
- I tillegg til døgnplasser/korttidsplasser
- Fine sanitærfasiliteter, noen fra nyere tid
- Felles grillområde og solrike uteplasser
- Lekeplass, bålhus, grillhytte og scene
- Fantastiske turområder for alle årstider
- Meget gode jakt- og fiskemuligheter 
- Gode inntektsmuligheter 
- Det er fiber til våningshus, kårbolig og camping

Adkomst

Tunet har adkomst direkte fra fylkesvei 2458. Campingplassen har egen adkomst like sør for tunet. Til skogteigene, hytte og seteren er det adkomst med privateide fellesveier som i utgangspunktet er sommerveier.
Se kart.

Jord, skog og tun

Eiendommen består av flere deler og er på til sammen nesten 3100 dekar. Av disse er 23,7 fulldyrket jord, 13 er innmarksbeite inkl setervoll på 11 dekar og hele 2 561 dekar er produktiv skog. 568,3 er annet areal, og 67,2 dekar er campingplassen. Eiendommen har et romslig og innbydende gårdstun med våningshus, kårbolig, stabbur, driftsbygg/fjøs, uthus, garasje, verksted og diverse andre bygg. 

Arealene er hentet fra gardskartet (https://gardskart.nibio.no/) og skogplanen. Fulldyrket jord er korrigert av eier. Setervollen er målt på kart og kommer i tillegg til arealer oppgitt i gardskartet.

Eiendommens arealer ligger godt samlet. Dyrket jord ligger like ved tunet, og er flatt og lettdrevet. Skogarealene er fordelt på to store teiger som hhv. er 1.800 og 1.200 dekar. Terrenget er varierende, og enkelte steder er det bratt og lite hensiktsmessig med vanlig maskinell drift. Det er god dekning med bilvei i de deler av skogen med best bonitet og best terreng. Seteren har god adkomst sommerstid. Om vinteren er veien i utgangspunktet stengt, men det brøytes fram til aktuelt sted for hogst hvis andre rettighetshavere til veien(e) utfører dette.

Eiendommen har aktiv drift med skogbruk. Dyrket jord blir leid ut og brukes til grasdyrking. Campingplassen drives av leietaker.  Nord for campingplassen er det et grustak hvor det er tatt ut masser, vesentlig til egen bruk. Det er ikke utarbeidet reguleringsplan for denne. Noe avfall er samlet i grustaket.

Våningshuset har en sjarmerende stil og en herlig hage. Hele hagen er inngjerdet og har rikelig med boltreplass for både liten og stor. Her er det velstelt plen, tett hekk, frodige prydbusker og diverse annen beplantning. I det ene hjørnet er det en koselig lekestue/anneks, og det er også flere muligheter for fine uteplasser både i hagen og rundt på resten av eiendommen.

Fra boligens første etasje er det utgang til en stor terrasse med god plass til utemøbler, grill med mer. Det er også terrasser i tilknytning til kårboligen, samt i tilknytning til kiosken/servicebygget.
Campingplassen er som sagt på over 67 dekar og er pent opparbeidet - perfekt for både faste campere og de som ønsker kortere opphold. Det er ca. 80-90 oppstillingsplasser for faste campingvogner som leier plass på helårsbasis, og det er plass til oppstilling for tilfeldige overnattinger for 60 - 70 bobiler eller enheter.
Den idylliske plasseringen ved elva gir virkelig stedet det lille ekstra, men området har også fine plenområder, lekeplass, felles uteplasser, scene, grillhytte, bålhus m.m. Enten det er sommer eller vinter så har stedet noe å by på. Campingplassen har også resepsjon, kiosk og servicebygg som er beskrevet lenger ned.

Driftsbygningen tilhørende "gårdstunet" er fra 1917 og inneholder et eldre fjøs, stall, lagerrom, vedskjul, bod, motorrom, utedo, to dusjrom, med mer. På tunet står det også et redskapshus/garasje fra1957 som inneholder 4 garasjerom (3 foran og et langt i bakkant av garasje. Videre er det garasjerom i enden av låven og 2 i blikkgarasjer. Det er 7 garasjerom til sammen + plass på låvebru. Eiendommen har også stabbur fra 1939 og en drengestue fra 1939.

Det er også to hytter som tilhører eiendommen, begge fra 1960-tallet, samt en seter. Den ene hytta ligger fint til med nydelig utsikt utover vannet Vesteråsen, og inneholder et rom med koselig stue, enkel kjøkkenkrok og plassbygde senger. Rommet har tregulv, tømmervegger og hvitmalt paneltak, og det er montert en stemningsfull peisovn. Det tilhører garasje og utedo.

Den andre hytta har også et allrom, men er i mye dårligere forfatning. Setra har en typisk seterstil med tregulv, tømmervegger og tømmertak. Soverommet har køyeseng, og stue/kjøkken har ekstra takhøyde og en lun vedkomfyr. Kjøkkeninnredningen har benkeplate, benkebeslag og skyllekum, og setra har også et spiskammers. Tilhørende setra er et sommerfjøs. Alle bygningene har en enkel standard uten innlagt strøm, vann eller avløp. 

Næring:
Utleieverdi er ifølge takst ca. 60 000 kroner for kårboligen, ca. 35 000 kroner for drengestua, ca. 25 000 kroner for setra, ca. 20 000 kroner for den ene hytta og ca. 15 000 kroner for den andre.

Når det gjelder campingplassen så viser fremlagt regnskap og driftsresultater for perioden 2020-2023 inntekter fra selve campingplassen på 740 000 kroner, og inntekter fra kiosk på 400 000 kroner.

Omsetningen har vært relativt stabil. Gjester som har fast plass betaler 9000 kroner om sommeren og 3500 kroner om vinteren. Sammenlignet med andre campingplasser i området er dette noe lavere enn snittet, og det antas å være mulighet for å øke disse prisene noe. I tillegg vil sannsynligvis omsetningen bli høyere etter etablering av nye oppstillingsplasser for bobil.

Når det gjelder resten av eiendommen så er det både beitemark og produktiv skog som kan gi inntekter. 

I følge skogplanen utarbeidet i 2010/2011 er det 2.561 dekar produktiv skog som inkluderer flere MIS-figurer som omfatter flere type miljøhensyn. Disse utgjør totalt 66 dekar og det er derfor 2.495 dekar som ligger til grunn ved beregningene angitt i skogplanen. Samlet produksjonsevne er oppgitt å være 762 m³/år som gir gjennomsnittlig bonitet (produksjonsevne) 0,31 m³/dekar/år. Tilveksten i 2010 var
tilnærmet lik produksjonsevnen. I 2011 hadde skogen relativt god hogstklassefordeling med bl.a. 1.209 dekar i hogstklasse 2 og 3 som er ung skog. Disse har over tid normalt har behov for skogkulturtiltak som f.eks. avstandsregulering og tynning. Hogstklasse 3 sto for over 40% av tilveksten i 2011. Stående kubikkmasse var beregnet til 25.677 m³ som ikke inkluderer MIS-områdene. Fordeling av treslagene er (avrundet) 59% gran, 35% furu og 5% lauv. Det er i skogplanen ikke gjort vurderinger som omfatter terreng i forbindelse med uttak av tømmer mht. bratthet, avstand til bilvei, etc. som har betydning for kostand med uttak av tømmer og senere forvaltning av de samme arealene.

Eier opplyser at i perioden 2010-2024 er tatt ut 4.962 m² som gir et snitt 330 m³/år. I perioden 1991-2024 ble det tatt ut totalt 14.896 m³ som gir årlig snitt i overkant av 450 m³. Stående hogstmoden skog er som følge av dette antakelig redusert og det vil være ventetid før skog i hogstklasse 3 og evt. 4 er hogstmodent. Samlet produksjonsevne iht. skogplan er 762 m³/år og tilvekst var beregnet til omtrent det samme. Aktuell tilvekst kan avvike fra dette, spesielt hvis det blir stor andel i hogstklasse 2, før de samme arealene gir god tilvekst i hogstklasse 3. Det er jevnlig utført reetablering av ny skog ved planting, samt avstandsregulering og tynning av bestand. Totalt er det plantet om lag 65.000 planter.

Eiendommen har varierende størrelse på andel i flere skogsveier. I øvre del av lia ovenfor tunet er det bilvei med snuplass inne i skogteigen hvor det er to eiere med en halvdel hver. Vesteråsvegen som går inn til den andre skogteigen og hyttene har 3 eiere hvor veien siste del av veien kun går inne i denne teigen. I Snelivegen som er hovedveien inn i området har eiendommen 15,6 % andel. i Drengsprengveien ved seteren er det 7 eiere med 1,8% andel på denne eiendommen. Her betales vedlikehold/bruk av veien som veiavgift ved hogst. Veiene brøytes kun hvis og så langt det er hogst.

Parkering:
Det er gode parkeringsmuligheter på eiendommen, både ute og i et par av bygningene. Campingplassen har egen adkomst like sør for tunet, og her er det selvfølgelig også rikelig med plass til parkering. Til skogteigene, hyttene og seteren er det adkomst med privateide fellesveier som i utgangspunktet er sommerveier, og når de er åpne kan man parkere ved bygningene.

Jakt

Det er jaktmuligheter i egen skog for hjort og elg, og jaktfelt sammen med nabo for elg (henholdsvis 1 og 2 elger). I tillegg er det selvfølgelig også mulighet for jakt av småvilt som skogsfugler og hare med mer. Det tilhører fiskerett i Drengsprengen.

Innhold og standard

Hovedbolig/våningshus
1. etasje: Vindfang, trapperom, wc-rom, vaskerom, stue, spisestue og kjøkken.
2. etasje: Trapperom, gang, bad og 5 soverom.
Kjelleretasje og loft: Boder.

Standard: Boligen har en noe utdatert stil, men det er foretatt en del oppgradering i løpet av årene. I perioden 2005 til 2006 ble det blant annet skiftet gulv i flere rom, montert nytt kjøkken, etablert wc/vaskerom, etterisolert, skiftet en del kledning, oppgradert elanlegg med mer. Badet ble pusset opp i 2013.

Kjøkken og spisestue: Boligen har spisestue og kjøkken i en åpen løsning i første etasje. Rommet er meget innbydende med stilren innredning og plass for stort spisebord. Det er vinduer på tre sider, noe som gir et flott gjennomlys, og det er utgang til terrasse fra spisestuen.

Gulvet har parkett, og både vegger og himling har lysmalt panel. Det er montert downlights i taket, og i spisestuedelen er det en stemningsfull peis med innsats. Rommet har også varmepumpe, og i kjøkkendelen er det montert en flott, gammel vedkomfyr.

Kjøkkenet har en praktisk og pen innredning med barløsning, hvite, profilerte fronter og heltre benkeplate. Det er fliser på veggen mellom benk og overskap, og det er ventilator over kokesonen. Hvitevarene er integrert og består av stekeovn, platetopp, oppvaskmaskin og kjøle/fryseskap.

Stue: I tillegg har første etasje en koselig stue som oser av gammel sjarm. Rommet har parkettgulv, brystningsplater, malte panelvegger og fine paneldetaljer i himlingen. Her trengs det nok litt oppussing, men det er ingen tvil om at dette er et helt spesielt rom. I den ene enden er det en eldre vedkamin med en stil som passer fint til resten av rommet. Det er skyvedør mellom stuen og spisestue/kjøkken. 

Bad/wc/vaskerom: Det er både bad, wc-rom og vaskerom i boligen. Wc-rommet ligger praktisk plassert i tilknytning til gangen i første etasje, og vaskerommet ligger innenfor. Begge rommene er fra 2006 og har mørke fliser på gulvet og lyse fliser på veggene. Wc-rommet har servant og et gulvmontert toalett, og på vaskerommet er det opplegg for vaskemaskin. 

Badet er fra 2013 og ligger i andre etasje. Rommet har belegg på gulvet, lyse flisplater på veggene, dusjkabinett og et gulvmontert toalett. Innredningen består av en heldekkende servant med underskap, og over servanten er det speilskap og belysning.

Soverom og garderobe: Våningshuset har hele fem soverom, og alle ligger i andre etasje. To av soverommene er forholdsvis små, og tre er meget romslige. Rommene har noe ulik standard på overflater, så det må påregnes litt oppussing. Enkelte rom har også plassbygde skap. Ellers har boligen god lagringsplass i flere boder, både på loftet og i kjelleren. I tillegg er det selvfølgelig gode lagringsmuligheter i flere av bygningene på eiendommen.

Kårbolig
1. etasje: Entré, gang, bad, stue, spisestue og kjøkken.
2. etasje: Trapperom, gang, bod og 4 soverom.
Underetasje: Entré/gang, trapperom, teknisk rom, bod og 4 bad.
Annet: Utvendig bod i første etasje

Innhold kårbolig: Kårboligen ligger fint plassert litt bortenfor våningshuset, mot campingplassen, og inneholder stue, kjøkken, spisestue, bad og fire soverom. Alle soverommene ligger i andre etasje og har tregulv, malte vegger og god plass til møbler.

Kjøkkenet ligger i første etasje og har eldre stil og innredning. Rommet er imidlertid lyst og trivelig med god plass til nye, smarte løsninger. Det er plass til kjøkkenbord, frittstående komfyr og kjøleskap. Over komfyren er det ventilator.

Stuen og spisestuen ligger i en delvis åpen løsning, og det er skyvedører mellom rommene. Gulvet har lakkert tregulv, veggene er malte og store vinduer slipper inn godt med lys på dagtid. Fra spisestuedelen er det utgang til uteplass.

Badet har også en litt eldre stil og inneholder dusj, toalett, servantinnredning, skyllekum og opplegg for vaskemaskin. I tillegg er det fire bad til bruk for campingplassens gjester i kjelleretasjen, og alle disse er fra 2006. Det er egen inngang til etasjen.

Sanitærbygg/resepsjon/kiosk
1. etasje: Resepsjon/kiosk, 2 kjøkken, 2 wc-rom, 7 bad, badstue, vaskerom, boder og ganger.
Annet: To store terrasser.

Innhold sanitærbygg/resepsjon/kiosk:
Bygget ble oppført i 2007-2009 og har et bruksareal på 198 kvm. Her finner du en koselig resepsjon med kiosk og tilhørende kjøkken, og kjøkkenet har industriutstyr for enkel servering. Det er flere sitteplasser i resepsjonen/kiosken. I tillegg er det store terrasser utenfor der man kan nyte servert mat.

I sanitærbygg/resepsjon/kiosk er det 2 egne WC, 7 komplette bad med WC, vask og dusj, badstue, vaskerom, ganger, lager og ungdomsrom. Videre er det egen tømmestasjon for WC for bobiler og tapping av gråvann.

Bygningers arealer

Våningshus:
Totalt BRA (bruksareal): 265 kvm

BRA-i totalt: 265 kvm
1. etasje: 93 kvm.
2. etasje: 93 kvm.
Kjeller: 51 kvm.
Loft: 28 kvm.

TBA totalt: 35 kvm

Kårbolig:
Totalt BRA (bruksareal): 214 kvm.

BRA-i totalt: 211
1. etasje: 71 kvm.
2. etasje: 68 kvm.
Kjeller: 72 kvm.

BRA-e totalt: 3 kvm.
1. etasje: 3 kvm.

TBA totalt: 34 kvm.

Informasjon om arealbegrepene Fra og med 1. januar 2024 er det innført nye arealkrav, arealbegrep og måleprinsipper for bygninger gjennom NS 3940:2023. Det innebærer bl.a. at tidligere begrep som p-rom (primærrom) og s-rom (sekundærrom) ikke lenger blir benyttet. De nye arealbegrepene for bolig er: BRA-i (Internt bruksareal) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entré, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet BRA-e (Eksternt bruksareal) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b (Innglasset balkong) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten. TBA (Terrasse- og balkongareal) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten. GUA (Gulvareal) og ALH (Areal med lav takhøyde) kan opplyses om dersom det er aktuelt for den spesifikke boligen. GUA og ALH skal bare oppgis sammen med BRA for å forhindre uklarhet om hva som er boligens bruksareal. Boligens bruksareal (BRA) utgjør totalt arealene for BRA-i, BRA-e og BRA-b, dvs.: BRA-i + BRA-e + BRA-b = BRA. Arealer for andre bygningstyper som ikke er bolig/fritidsbolig, f.eks. landbruksbygninger, opplyses som BRA (Bruksareal), og/eller BTA (Bruttoareal/Grunnflate). Ta kontakt med ansvarlig megler dersom det skulle være spørsmål knyttet til arealbegrepene.

Oppvarming, piper og ildsteder

Bygningene varmes opp med elektrisitet, og kårboligen og våningshuset har også vedfyring. I tillegg har våningshuset varmepumpe (luft-til-luft). Sikringsskapene har automatsikringer. Det er lagt faste elektriske installasjoner i grunn som fører strøm fram til sanitærbygget og til 40 stolper med flere kontakter for tilkobling til vogner og biler. Hytter og seter varmes opp med vedfyring.

Borehull forsyner gårdstun og deler av camping på vinteren. På sommertid har kårbolig og hele campingen vann fra grunnvannsbrønn nede ved sanitærbygget. Videre kan nevnes at ventilasjonsanlegget på sanitærbygget er for alle bad og at noe av oppvarming tas av overskudd fra teknisk rom og fører mot luftinntak og ganger for oppvarming. Våningshuset har en 200 liters varmtvannsbereder og kårbolig har 2 stk 200 liters varmtvannsberedere (den ene fra 2006). Det er i teknisk rom camping 3 stk 300 liter effekt beredere. Varmtvannsbereder i melkerom låve er også på 200 liter i forbindelse med 2 dusjrom og kjøkkeninnredning

Reguleringsforhold

Ingen deler av eiendommen omfattes av reguleringsplan, heller ikke "tomt" 67/19 eller campingplassen. I kommuneplan er hele eiendommen avsatt som LNFR-områder.

Campingplassen omfattes ikke av reguleringsplan og i kommuneplanen ligger den i område avsatt som LNFR. Arealet som omfatter campingplassen er nå omdisponert fra landbruk til camping.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det opparbeidet odel på eiendommen.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at forbrukerkjøpere har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven. Kjøpere som handler som ledd i næringsvirksomhet har ikke anledning til å tegne boligkjøperforsikring iht. vilkår fra forsikringsselskapet.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 67
  • Bruksnummer: 4
  • Fylkesnummer: 34
  • Fylkesnavn: Innlandet
  • Kommunenummer: 3449
  • Kommuneområde: Sør-Aurdal
Les mer