Flott landbrukseiendom nær Mjøsas bredd, med stort våningshus, kårbolig og låve. Nydelig gårdstun og fin utsikt.

Ringsaker - Nes på Hedmarken
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Nedre Lie! I åpent, vidstrakt kulturlandskap, kun 1 km fra Mjøsas vakre bredd, ligger Kisevegen 90 - et velholdt gårdsbruk på ca. 197 daa, hvorav 139 daa består av fulldyrka jord og 43 daa er skog. Den flotte eiendommen er bebygd med et stort våningshus, en mindre kårbolig og en driftsbygning, og byr på mange muligheter.

Rundt bebyggelsen er det en fint opparbeidet tun, og hver bolig har fine uteplasser med flott utsikt mot land og vann.

Våningshuset er en flott og velholdt bygning fra 1930 . Her er det et stort, koselig kjøkken med varmepumpe, en todelt dagligstue og en nydelig finstue til større sammenkomster. Videre er det et romslig bad, et separat toalettrom, kontor og fire soverom.

Beliggenhet

Gården ligger åpent og fritt i naturskjønne og landlige omgivelser på Nes i Ringsaker kommune. Her bor man med nydelig utsikt over vidstrakt kulturlandskap, bølgende åskammer og vakre Mjøsa, som kun ligger 1 km unna i luftlinje. Det er ca. 6 km til Stavsjø med dagligvare, skoler, barnehage og idrettshall. Ellers er det omtrent 20 km til både Moelv og Brumunddal, hvor man finner togstasjon, svømmehall, idrettsanlegg og det meste av servicetilbud.

Nes er et eldorado for deg som er glad i idylliske naturopplevelser året rundt. Langs Mjøsa er det bade- og båtplasser som perler på en snor, og Mjøsa på sommerstid er noe alle bør oppleves. Du kan gjerne sykle ned til Helgøya, som på folkemunne kalles for "Norges Toscana", og andre veien er det en fin sykkeltur helt opp til Sjusjøen. Helgøya har for øvrig en rekke aktiviteter og kafeer som er verdt et besøk.

Søndagsturen kan legges til vakre Mjøsparken i Brumunddal, eller til Prøysenhuset med utstillinger, museumsbutikk og kafé. I Brumunddal er det også bibliotek og kulturskole. Skolen tilbyr undervisning innen musikk, dans, teater og visuell kunst.

Servicetilbud:
Nærmeste dagligvarehandel er Kiwi på Stavsjø. Ønsker du ytterligere servicetilbud har Mølla storsenter i Brumunddal sentrum et rikt og variert utvalg. Alternativt ligger det et mindre kjøpesenter midt i Moelv. I tillegg er det ikke mer enn drøy halvtimes kjøring til Hamar som kan by på rikelig med fasiliteter og servicetilbud.

Kollektivtilbudet i området er buss, og nærmeste holdeplass ligger ved hovedveien, rett nedenfor gården. Det er togstasjon både på Moelv og Brumunddal, og fra Brumunddal togstasjon tar toget deg til Oslo S på 1 time og 37 min. Med bil tar det ca. 20 min til både Moelv og Brumunddal, 35 min til Hamar, 45 min til Lillehammer og ca. en time til Hafjell.

Fra eiendommen er det ca. 6 km til Nes barneskole på Stavsjø, med Nes ungdomsskole, Nes barnehage og Nes idrettshall som nærmeste naboer. Kommunen har også flere videregående skoler, hvor Ringsaker videregående skole i Brumunddal er den nærmeste.

Kort fortalt:
- Velholdt gårdsbruk på ca. 197 daa

- Idyllisk beliggende nær Mjøsa

- Stort og flott våningshus fra 1930

- Kårbolig på to plan fra 1984

- Kårboligen har dobbelgarasje

- Tradisjonell låve over tre plan

- Utsikt utover åker og Mjøsa

- 139 daa med fulldyrka jord

- 43 daa er skog av høy bonitet

- Gården er konsesjonspliktig

- Våningshuset er på over 400 kvm

- To etasjer pluss kjeller og loft

- Store rom, mye lys og fin utsikt

- Koselig og praktisk spisekjøkken

- En dagligstue oppdelt i to soner

- En nostalgisk finstue fra 1987

- Stort bad med dusj og badekar

- Toalettrom i første etasje

- Fire soverom og et kontor

- Et soverom kan brukes som stue

- Hovedinngang og bi-inngang

- Varmepumpe og flere ildsteder

Adkomst

Se kart.

Jord, skog og tun

Gårdsbruket ligger i fantastiske omgivelser, åpent og fritt, med nydelig utsikt som strekker seg utover langstrakte jorder, skog, bølgende åskammer og vakre Mjøsa. Eiendommen er på ca. 197 daa som blant annet består av 139 daa med fulldyrka jord, 43 daa av skog med høy bonitet og et idyllisk tun bebygd med et stort, flott våningshus, en mindre kårbolig og en tradisjonell, rødmalt driftsbygning.

Rundt bebyggelsen, og særlig rundt våningshuset, er tunet opparbeidet med store plenareal med god plass til å leke på, både for to- og firbeinte. Tunet er delt opp i soner av små, velfriserte hekker og vakre staudebed. Rundt om er det ellers en god sammensetning av ulike prydbusker, frukttrær og trær. Midt blant det grønne er det gruslagt gårdsvei og gruslagte skråninger som gir en fin brytning til det grønne.

Eiendommens arealer fordeler seg slik:
Fulldyrket jord daa 139,1
Skog av høy bonitet daa 43,1
Uproduktiv skog daa 7,5
Åpen jorddekt fastmark daa 0,6
Bebygd, vann, bre daa 6,8
Sum arealer: daa 197,1

Arealer er hentet fra NIBIO Gårdskart.

Dyrket mark er fordelt på 4 teiger beliggende ved tunet og 4 mindre teiger som er beliggende i underkant av 1 km nord/vest for tunet. Jorda er egnet for de fleste typer produksjoner normalt for området. Tilstand på grøfter er opplyst å være i tilfredsstillende stand. Arronderingen ansees som normal for området. Jord er bortleid år for år.
Skogen ligger som kantsoner til dyrket mark. Ansees ikke som driveverdi skog og har ikke større økonomisk betydning for eiendommen.

Parkering:
Det er gode parkeringsmuligheter for biler og redskap på gruslagt gårdsplass og på låven. Kårboligen har integrert dobbelgarasje i underetasjen.

Innhold og standard

Hovedbolig/våningshus:

Våningshuset ligger plassert midt på tunet og er et velholdt bygg fra 1930, tilbygd, ombygd og modernisert i nyere tid. Rundt 1995 ble det stedvis blåst inn isolasjon i etasjeskiller. På sørsiden ble huset etterisolert og fikk nytt panel. I tillegg ble noen vinduer byttet. I 2018 ble taket tekket om, inkludert renner, nedløp og beslag, og i 2020 ble ytterligere noen vinduer skiftet. Samme år ble veggen mot Mjøsa beiset og det ble også montert nytt avkalkingsanlegg.

Ved inngangssiden har huset et overbygd inngangsparti med støpt tram og tett rekkverk rundt. Langs hver side av trammen er det plass til en sittebenk eller lyslykter og frodige blomsterkasser som gjør det hyggelig å komme hjem til.

På motsatt side er det to verandaer med utgang fra stuen i første etasje og et soverom i andre etasje. Verandaene er på henholdsvis 15 og 9 kvm. Stilen er omtrent lik som velkomstterassen, og herfra kan man virkelig nyte den vidunderlige utsikten til det fulle. Verandaen i første etasje skjermes mot vind på den ene side av smårutete glass, og en bred trapp fører ned til hagen. Verandaen i andre etasje ble restaurert i 1991 og her kan man kose seg med utsikten i skjermede omgivelser.

Planløsning:

Loft: Uinnredet loft.
2. etasje: 2 trapperom, 3 ganger, bad/vaskerom, 4 soverom og kontor.
1. etasje: Entré, wc, hall m/trapp, 2 stuer, kjøkken, spiskammers og bi-inngang.
Kjeller: Tidligere bad og uinnredet kjellerrom.

Entré/hall: Våningshuset har en flott hovedinngang, i tillegg er det en bi-inngang med adkomst til kjøkkenet, via et vindfang. Vindfanget har også trapp opp til andre etasje. Ved hovedinngangen fører en tofløyet dør med store glassfelt inn til entré, og her er det adkomst til kjøkkenet. At det også er adkomst til toalettrom er et ekstra pluss, perfekt til gjester og om man har småfolk på farten i hus.

Entreen har videre en dør med glass inn til en tiltalende hall og i hallen er det peisovn og trapp opp til andre etasje. Ved trappen er det plass til en sittebenk og det er ellers god plass til garderobe eller annet møblement. Både entreen og hallen har gråmalte overflater i flere nyanser, på tregulv, panelkledde vegger og trapp.

Kjøkken: Kjøkkenet er et stort og koselig rom med adkomst fra både entré og bi-inngang. Rommet har fine lysforhold, god plass til spisebord og en praktisk kjøkkeninnredning, hovedsakelig bygget langs to sider. Innredningen har profilerte furufronter, grå benkeplater av laminat og heldekkende benkebeslag med dobbel kum. Over benken er det godt arbeidslys og røde mosaikkfliser på veggene, og i benken under er det opplegg for oppvaskmaskin.  Ventilator med krydderhylle er montert mellom to av vinduene og under er det stikk til komfyr. På enden av innredningen er det plass til kjøleskap. Kjøkkenet har videre korkfarget gulvbelegg, lysmalt panel på veggene og adkomst til et spiskammers. Som oppvarming er det montert varmepumpe på veggen, i tillegg er det en peisovn som et ekstra stemningselement til måltidene.

Stuer: Fra hallen og kjøkkenet er det dører inn til en hyggelig og sjarmerende dagligstue med lakkert tregulv. Rommet deles i to soner av en halvvegg og hver sone kan lett innredes med sosiale sofagrupper. I stuen nærmest kjøkkenet er det vedovn og grønnmalte vegger med høyt brystningspanel,  og i stuen ved hallen er det hvitmalte vegger, en åpen peis og en tofløyet dør ut til den lune, overbygde verandaen.

Høye flaggpostvinduer bidrar til en flott, naturlig lyssetting og samtidig fantastisk utsikt mot det vakre landskapet som gården omgis av. I tilknytning til stuen er det også en sjarmerende finstue til de større sammenkomstene, med adkomst via tofløyede dører. Stuen ble bygget om i 1987, og er holdt i en nostalgisk stil. Her er det tregulv, biritapet på veggene og krysspostvinduer i tre himmelretninger. Omtrent midt i rommet er det en prinsesseovn og det er ellers god plass til et stort langbord eller flere små sittegrupper, alt etter eget ønske og behov.

Bad/vaskerom: Boligen har ett romslig bad i andre etasje og et separat toalettrom ved entreen i første etasje. Toalettrommet har gulv av heltre, panel på veggene, håndvask og et gulvmontert toalett.

Baderommet ble bygget i 1991 og har dør inn fra både gang og et soverom. Fargevalget er nøytralt, med hvite fliser på veggene og sandfarget gulvbelegg med gulvvarme. Av innredning er det opplegg for vaskemaskin, dusjkabinett og et frittstående badekar til glede for liten og stor. Et romslig, hvitt baderomsmøblement er også en del av interiøret og består av to høyskap, benkeskap med helstøpt servant plate og to overskap. Mellom overskapene er det speil med belysning. Et vindu og mekanisk avtrekk sørger for dagslys og god ventilasjon.

Soverom og garderobe: I andre etasje har boligen et kontor, tre store soverom og et soverom/stue. Det ene soverommet har dobbel dør ut til overbygd veranda, samt direkte adkomst til bad og gang med trapp ned til bi-inngangen. Tre av soverommene er utstyrt med garderobeskap, alle har vedovn og gode møbleringsmuligheter. Det er også skap i trappegangen utenfor soverommene. For øvrig er det lagringsmuligheter i et kott i andre etasje, i kjeller og på uinnredet loft. Mer lagringsplass får man på låven.

Kårbolig:

Kårboligen er trukket lengst bak på tunet. Huset ble bygd i 1984 og oppgradert med ny taktekking på én side i 2000. Fra stuen og kjøkkenet er det utgang til en dels overbygd terrasse med like flott utsikt som fra våningshuset. Terrassen har spaltegulv av tre, rekkverk med stående panel og god plass til flere sittegrupper. I forlengelse av taket er det en markise som skjermer for solen, men som også fungerer som et lunt tak til lyse sommernetter.

Planløsning:

1. etasje: Entré, gang, bad/wc, kjøkken, stue og soverom.
Kjeller: Gang, wc, 2 soverom, bod og garasjerom.

Kårboligen går over to plan og har et overbygget inngangsparti i første etasje, på gavlveggen nærmest våningshuset. På innsiden er det entré, gang, bod og tre gode soverom - fordelt med ett oppe og to nede.

Stue: I første etasje har boligen en romslig vinkelstue med store vinduer ut mot Mjøsas vakre bredder. Mellom de store vinduene er det dør ut til en herlig terrasse, og i motsatt ende er det et høytsittende vindu som sørger for gjennomgående, naturlig lys. Den fine utformingen av rommet danner gode soner for sofagruppe, tv-løsning og langbord, og for lun og god varme er det montert både varmepumpe og vedovn. Videre har stuen tregulv og panelkledde vegger. Veggene er malt i en lys gråfarge, kombinert med to kontrastvegger i moderne grønt.

Kjøkken: I samme etasje som stuen har boligen et trivelig kjøkken i eget rom. Rommet har plass til spisebord, vindu ut mot tunet og utgang til terrassen, perfekt om man vil innta måltidene ute. På gulvet er det bord av heltre og veggene er kledd med gråmalt panel. Kjøkkeninnredningen er bygget i en tradisjonell hjørneløsning og har laminerte fronter med ettspeils profiler, lys benkeplate i laminat og heldekkende benkebeslag med avrenningsfelt og dobbel kum. Mellom benk og skap er det benkebelysning og røde mosaikkfliser på veggene. Ved komfyrs plass er det avtrekk fra ventilator. Kjøkkenet har videre opplegg for oppvaskmaskin og plass til kjøleskap på enden.

Bad/wc: Kårboligen har ett bad i første etasje og et separat toalettrom i underetasjen. Badet er innredet med frittstående toalett, dusjkabinett, et benkeskap med nedfelt servant og flere skap i ulike utførelser. Over servanten er det speil med belysning og det er montert stråleovn på vegg. For øvrig har veggene panel over hvite fliser til høy brystning og på gulvet er det korkfarget belegg

Driftsbygning:

Driftsbygningen ble oppført i 1948 og er plassert nederst på tunet. Låvebrua ble vesentlig påkostet og fornyet i 2022, og arealet er på ca. 550 kvm fordelt på tre plan. I kjelleren er det potetkjeller og en tidligere gjødselkjeller. I første etasje er det et tidligere grisefjøs, samt boder/garasjerom/skåle. På øvre plan er det mellomlåve/loloft. For øvrig har låven korntørke, en kaldluft bingetørke med kapasitet på ca. 45 tonn.

Bygningers arealer

Våningshus
Totalt BRA (bruksareal): 403 kvm

BRA-i totalt: 403 kvm
1. etasje: 151 kvm.
2. etasje: 151 kvm.
Kjeller: 101 kvm.

TBA totalt: 24 kvm

Informasjon om arealbegrepene Fra og med 1. januar 2024 er det innført nye arealkrav, arealbegrep og måleprinsipper for bygninger gjennom NS 3940:2023. Det innebærer bl.a. at tidligere begrep som p-rom (primærrom) og s-rom (sekundærrom) ikke lenger blir benyttet. De nye arealbegrepene for bolig er: BRA-i (Internt bruksareal) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entré, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet BRA-e (Eksternt bruksareal) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b (Innglasset balkong) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten. TBA (Terrasse- og balkongareal) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten. GUA (Gulvareal) og ALH (Areal med lav takhøyde) kan opplyses om dersom det er aktuelt for den spesifikke boligen. GUA og ALH skal bare oppgis sammen med BRA for å forhindre uklarhet om hva som er boligens bruksareal. Boligens bruksareal (BRA) utgjør totalt arealene for BRA-i, BRA-e og BRA-b, dvs.: BRA-i + BRA-e + BRA-b = BRA. Arealer for andre bygningstyper som ikke er bolig/fritidsbolig, f.eks. landbruksbygninger, opplyses som BRA (Bruksareal), og/eller BTA (Bruttoareal/Grunnflate). Ta kontakt med ansvarlig megler dersom det skulle være spørsmål knyttet til arealbegrepene.

Oppvarming, piper og ildsteder

Våningshuset oppvarmes med varmepumpe på kjøkkenet, gulvvarme på badet og panelovn på toalett. Som tilleggsvarme er det muligheter for vedfyring i stuene, i hallen og på alle soverom. Ventilasjonen er naturlig, kombinert med mekanisk avtrekk fra badet og ventilator på kjøkkenet. Sikringsskapet har automatsikringer. Videre har boligen en 200 liters varmtvannsbereder fra 2024, plassert i kjeller.

Kårboligen oppvarmes med varmepumpe og vedovn i stuen, stråleovn på badet og panelovner i enkelte andre rom. Det er mekanisk avtrekk fra bad og kjøkken, og sikringsskap har både skru- og automatsikringer. Varmtvannsberederen i boligen har et volum på ca. 200 liter.

Våningshuset er utstyrt med brannvarslingsanlegg som er koblet sammen med kårbolig og driftsbygning, og hver boenhet har innlagt fiber. I 1984 ble det boret etter vann og etablert ny brønn. Både vann- og avløpsanlegg er privat.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger innenfor kommuneplanens arealdel - LNFR område.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er opparbeidet odel på eiendommen. Alle kjente odelsberettigede har fraskrevet seg sin odelsrett.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at forbrukerkjøpere har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven. Kjøpere som handler som ledd i næringsvirksomhet har ikke anledning til å tegne boligkjøperforsikring iht. vilkår fra forsikringsselskapet.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 660
  • Bruksnummer: 2
  • Fylkesnummer: 34
  • Fylkesnavn: Innlandet
  • Kommunenummer: 3411
  • Kommuneområde: Ringsaker - Nes på Hedmarken
Les mer