Flott gårdsbruk på 2.255 daa med utsikt, våningshus, praktiske driftsbygninger og egen seter. Jakt- og fiskemuligheter

Tinn
Landbrukseiendom
Meglerinformasjon

Velkommen

Velkommen til Stranderud og Atråvegen 23. Gårdsbruket er omgitt av flott natur, med fantastisk utsikt mot Tinnsjøen og god solgang sommerstid. Stedet er et eldorado for friluftsentusiasten, og i Atrå (5 min unna) er det dagligvarebutikk, idrettsanlegg, skoler og barnehage.

Gården er på 2 255 daa, og har fulldyrka jord, 1496 daa produktiv skog, strandlinje mot Tinnsjøen og seter, med tilhørende jakt- og fiskerettigheter. Hoveddelen av skogen er i hogstklasse 3-5 og anslått stående kubikk er ca. 17.000. Setra ligger på Brennset, mens resten av byggene er samlet rundt et tun og består av våningshus, eldhus, smie og stabbur. Drifstbygningen ligger nord for tunet.

Våningshuset ble påbygd og renovert i 1980 og går over tre romslige plan. Her får man blant annet et stort, landlig spisekjøkken med utgang til veranda, en koselig stue, to flislagte bad, to toalettrom, fire soverom og flere ildsteder.

Beliggenhet

Eiendommen ligger ca 5 minutter med bil fra Atrå, i naturskjønne omgivelser ved Tinnsjøen, i Tinn kommune. Gården har adkomst fra offentlig vei til en privat grusvei på ca. 400 meter. Det er ca. 3,6 km til Atrå sentrum, vel 20 km til Rjukan, som er nærmeste by i vest, og ca. 45 km til Gaustablikk.

Attrå ligger ved nordre enden av Tinnsjøen og her er det barneskole, ungdomsskole, idrettshall, idrettsanlegg med lysløype og håndverkssenter. Det er også flere barnehager i området, hvor Vesletun er den nærmeste.

På Myrfiken sørøst for Atrå, ca. 14 min unna, er det bygd et nytt aktivitetssenter med motor- og scootercrossbane, skiløyper og skiskytingsarena, samt et stort, nytt klubbhus. Det er ellers kort vei til flere innfallsporter til Hardangervidda som byr på en rekke muligheter for jakt, fiske og friluftsliv. Området har storslått natur med gode rekreasjonsområder, ettertraktede sykkelstier, turløyper og idylliske vann.

Ved Miland ligger Rjukan Golfklubb, samt Rjukan og omegn Rideklubb. På Rjukan er det et populært badeland med tilbud for både liten og stor. Ved Rjukan ligger også Krossobanen, en taubane som går fra sentrum og opp til dalsiden av byen, nesten 500 meter høyere. Her bys det på fantastisk utsikt over Rjukan, Vemork og Gaustatoppen.

Sistnevnte ligger ca. 40 min unna og kan skilte med Norges mest vidstrakte utsikt. Toppen kan nås til fots eller via den populære Gaustabanen som går inne i fjellet. Skisportstedet Gaustablikk har 32 nedfarter på totalt 33 kilometer.

Dagligvarehandelen kan gjøres på Spar Atrå og Kiwi Austbygd. Ønsker du ytterligere servicetilbud har Rjukan et godt og variert utvalg. Med bil tar det ca. 5 min til Atrå, 20 min til Rjukan, 1 time til Notodden, halvannen time til Kongsberg, snaue 2 timer til Drammen og 2 t og 30 min til Oslo.

Kort fortalt
- Koselig gårdsbruk/småbruk i idylliske omgivelser
- 4 km til Atrå sentrum, 20 km til Rjukan
- Eiendommen er på totalt ca. 2 255 daa, hvorav 1 496 daa er produktiv skog
- Våningshus, eldhus og smie fra 1700
- Stabbur fra 1800 og driftsbygning fra 1992
- Seter med seterhus og uthus
- Lang solgang sommerstid
- 250 moh. med utsikt mot Tinnsjøen
- Fulldyrka jord og innmarksbeite
- Skog og ca. 250 m med strandlinje
- Det medfølger jakt- og fiskerettigheter
- Våningshus påbygd/renovert i 1980
- Stort, fint kjøkken med spiseplass
- God takhøyde og utgang til veranda
- Varmepumpe fra 2013 og peisovn
- Verandaen er på ca. 44 kvm
- Trivelig stue med peisinnsats
- To flislagte bad med gulvvarme
- To separate toalettrom
- Fire soverom, ett med skap
- Flere vedovner er installert

Uteområde
Eiendommen ligger idyllisk til i naturskjønne omgivelser, ca. 250 moh. Her får man lang solgang sommerstid og, ikke minst, nydelig utsikt utover skogkledde fjell, bølgende kulturlandskap og vakre Tinnsjøen. Landbruket er på ca. 2 255 daa, hvorav 20 daa er fulldyrka jord, 3 daa er innmarksbeite, 258 daa er skog av høg bonitet, 560 daa er skog av middels bonitet og 677 daa er av lav bonitet.

Nede ved Tinnsjøen hører det med ei strandlinje på ca. 250 meter med fiskerett, i tillegg har eiendommen et jaktbart areal på ca. 2200 daa, hvor det kan jaktes elg, hjort, hare, skogsfugl og rådyr. Eiendommen inngår i Ullarhov jaktlag og kvoten for 2024 er 8 elg og 11 hjort.

Fra hovedveien er det ca. 400 meter med gruslagt gårdsvei som fører opp til et koselig tun hvor både små, store og firbeinte lett kan trives. Spredt ut på tunet er det flere sjarmerende bygninger, de fleste med opprinnelse fra 1700-tallet. Her er det et velholdt våningshus, stabbur, eldhus, smie og en driftsbygning som er en del nyere enn øvrige bygg. Rundt og mellom bygningene er tunet pen opparbeidet med gress, prydbusker, bed og trær.

Våningshuset er fra ca. 1700 og ble påbygd og restaurert i 1980. Bygningen går over tre plan og fra kjøkkenet er det utgang til en overbygd veranda på ca. 44 kvm. Verandaen strekker seg ut langs gavlveggen og videre lang hele veggen mot nord, og herfra kan man virkelig nyte utsikten mot Tinnsjøen og omkringliggende landskap. Verandaen har spaltegulv av tre, profilert rekkverk og trapp ned til tunet. Utformingen danner gode soner for flere sittegrupper, og med overbygget kan verandaen også være et godt sted å nyte lyse sommerkvelder. 

Driftsbygningen er fra 1992 og har et BTA på 221 kvm, med innlagt strøm og skyvedørsporter på 3,17 meter. Bygningen har en isolert fjøsdel og melkerom, et uisolert rom til gras/høy og høytørke med ukjent standard. Båsfjøset var i drift frem til 2000, og har ikke standard som er egnet for ny oppstart av melkeproduksjon, men benyttes til lager for redskap og ved.

Det sjarmerende stabburet er fra 1800 tallet og går over to plan med et samlet areal på 56 BTA. Stabburet er oppført i lafta, rødmalt tømmer og benyttes som lager. Eldhuset på gården er fra 1700-tallet og ble renovert i perioden 2000-2010. Huset er på 51 kvm og har innlagt strøm. Det er oppdelt i to rom, hvorav ett benyttes som vedskjul lager. Det andre rommet er innredet som et oppholdsrom med vedovn og er benyttet ved gjestebesøk sommerstid. Det siste bygget på gården er ei lafta smie på 15 kvm. Smia er også fra 1700 og er ikke lenger i bruk.

På Brennset har gården ei eldre seter som ligger midt i skogteigen, ca. 1 times gange fra Buverudåsvegen. Setra består av et lafta seterhus og uthus. Seterhuset ble renovert etter 2005 og består av en gang med kjøkkenkrok og stue/soverom. Standarden er enkel med likefullt trivelig. Stuen/soverommet har to familiekøyer med totalt seks sengeplasser. Uthuset på setra er på 21 kvm. Dette benyttes som vedskjul og har behov for vedlikehold.

Parkering
Det er gode parkeringsmuligheter til biler og redskap i driftsbygningen og ellers rundt om på tunet.

Jord og skog

Eiendommen er på totalt ca. 2.255 daa ihht. Nibios Gårdskart og er fordelt på følgende arealer:
Fulldyrka jord: 19,5 da
Innmarksbeite: 2,9 daa
Produktiv skog: 1.496,1 daa
Annet markslag: 711,6 daa
Bebygd, samf. vann etc. 24,9 daa.

Informasjon under er hentet fra vedlagte lanbrukstakst

Jord
Eiendommen har et fulldyrka jordareal på 19,5 daa og et innmarksbeiteareal på 2,9 daa, NIBIO. Fulldyrka jord er fordelt på 3 teiger hvorav det største er på 16,1 daa. Jorda ligger i hellende terreng og er tildels bratt. Det største jordet blir kjørt med traktor. Jorda brukes til grasproduksjon og beite. Inngått jordleieavtale med 5 års avtale fra 1.10.2024 (se vedlegg) - ingen inntekter. Rekvirent opplyser at de tidligere har dyrket poteter og grønnsaker. I dag er det noe skyggevirkning fra kanttrær på jordet.

Skog
Det er innhentet skogoversikt fra ALLMA. Den har bakgrunn i skogbruksplan laget i 2010 og er oppdatert for tilvekst men ikke hogst. Skogdata er hentet fra denne samt innhentet informasjon fra kommunen. Skogen ble befart i øvre del inn til Brennset og avstikker fra skogsbilveg Myrefikenvegen midt i
lia. Videre ble skogen sett på avstand fra andre sida av Tinnsjøen mot Austbygda.

Skogen strekker seg fra Tinnsjøen og opp Buverudåsen til toppen. Den ligger i en teig og er godt arrondert. Atkomst til nedre del er gårdsveien. den har noen krappe svinger - det ble kjørt ut tømmer på denne i 2015. Myrefikenvegen går inn i teigen midt i lia. Eiendommen har en andel på 31,94 %.
Denne har normal vegstandard. Det er bygd driftsveier opp lia. Buverudvegen: Eiendommen har ikke andel. Vegen har dårlig vegstandard og er ikke kjørbar med lav bil. Skogen har varierende tilgjengelighet. Det er fjellformasjoner som danner terrasser og hyller. Ellers er det mye greit terreng, men det påregnes bygging av noen driftsveier.

Skogdata fra Tinn kommune /(vedlagt) Saldo skogfond pr 5.7.2024: kr. 3.557.
Det har blitt avvirket: 2303 m3 i 2015. Deter registrert nyplanting på 4000 planter i 2016. Det er ikke registrert aktivitet i ungskogpleie.

Miljø: NIBIO kart 13.8.2024 (vedlegg). Det er registrert nøkkelbiotop i skogen (2010) 31 daa død ved. Status på denne må avklares nærmere. Videre er det registrert arter med nasjonal interesse, rødliste arter mm. Vernskoggrense går i den øvre delen av skogen ved Brennset. Dette er skog som trenger tillatelse for å hogges av skogmyndigheten.

Lauvhøgdi naturreservat grenser inntil øvre del av eiendommen. Rekvirent opplyser at hun meldte inn skogen ved Brennset og innover til frivillig vern. Foreløpig har det ikke vært gitt tilbakemelding på det. Det bemerkes her at hvis dette blir en realitet i fremtiden så utgjør det et stort verdipotensial
på eiendommen. Utfra status verdsettes ikke dette.

Skogdata fra skogoversikten (vedlegg):
Totalt areal: 2263 daa. Produktivt skogareal: 1604 daa. 80 % av arealet har middels bonitet 11-14.
Hogstklassefordeling:
1- 0 %
2-20 %
3-24 %
4-22 %
5-35 %
Totalt volum: 17 366 m3.
Totalt volum på drivbare arealer: 12 867 m3.
Tilvekst: 409 m3/år.

Inntrykk fra befaringen: Det var spredte vindfall med noe tørt. Synlige tørrgran i lia ovenfor gården. Behov for ungskogpleie. Fin skogteig som er i bra vekst og som har overvekt av gammelskog og hogstklasse 4. Videre er det en del volum på høyereliggende skog som ikke er med i skogbruksplanen
ansett som ikke drivbart i 2010.

Verdivurdering
Volum: Total volum reduseres med 20 % for topp, avfall og miljøhensyn: 10293 m3. Videre gjøres det fradrag for hogsten i 2015 på 2303 m3: Det er ikke tillagt tilvekst for 2024 - dette anses gå opp i opp med redusert tilvekst som følge av hogsten 2015. Nyttbart volum pr august 2024: 8000 m3.
Nyttbar tilvekst settes til 256 m3/år. Her er det gjort fradrag for topp, avfall og miljø. Tilveksten settes til 3,2 % av stående volum.

Skogen er likvid - den har bra med tømmerkapital. Det bør gjennomføres en avvirkning av gammel granskog for å forhindre videre utvikling granbarkbille.
Det legges opp til løpende avvirkning på 256 m3/år. Det er innhentet tømmer- og driftspriser fra AT-skog. Det er lagt inn utgifter til skogkultur, veg og annet på 83 kr/m3. Rotnetto er beregnet til 310 kr/m3.Kapitaliseringsrente: 4 %. 256 m3/år * 310 kr/m3* 25 (kap.faktor - 4 %) = 1 984 000,- kr

Jakt

Jaktbart areal settes til 2200 daa. Det jaktes på elg og hjort hvor eiendommen inngår i Ullarhov jaktlag.
Rekvirent opplyser at kvote for 2024 er 8 elg og 11 hjort. Grunneierjakt hvor eiendommen må stille med jeger. Det betales en jaktavgift. Kjøttet fordeles etter liste. Det utbetales arealleie, sats1,52 kr/daa. Rekvirent opplyser at den har stått stille siden 2019 og skal KPI reguleres. I tillegg kommer
kjøttverdi av elg. Det er mulighet til å kjøpe hjortekjøtt til 50 kr/ kg.

Småvilt: Hare, skogsfugl og rådyr.
Småviltjakt er ikke leid ut. Denne har tidligere vært leid ut sammen med naboeiendommer.

Netto leieinntekt settes til 5 kr/daa. Kapitalisert med 4 % rent gir dette en verdi på 275 000,- kr.

Fiske
Det hører med ei strandlinje på ca 250 m. i Tinnsjøen med fiskerett. Denne har ingen løpende inntekter.

Innhold og standard

Hovedbolig/våningshus

Kjeller: Vindfang, gang, wc, bad, soverom og bod.
1. etasje: Entré m/trapp, bod/gammelt kjøkken, stue og kjøkken.
2. etasje: 2 ganger, wc, bad og 3 soverom.

Entré: Våningshuset har to innganger, i henholdsvis første etasje og kjeller. Hovedinngangen ligger i første etasje og har et koselig bislag med utelys og tofløyet ytterdør. Over døren er det et smalt felt med små, dekorative glassruter. Allerede i entreen får man et godt inntrykk av boligen som oser av sjarm og nostalgi.

Her er det rødmalte tregulv og solide tømmervegger hvor historien sitter tjukt i veggene. I den ene enden av rommet er det en tett, rødmalt trapp som svinger seg opp til andre etasje, og under trappen er det åpen garderobe. Entreen har også adkomst til stue, samt en bod (tidligere kjøkken) tilknyttet toalettrom.

Inngangspartiet i underetasjen ligger skjermet under verandaen og fører inn til et vindfang og videre inn til en gang. I gangen er det gråmalt tregulv, hvitmalt panel på veggene, en vedovn og plass til garderobeløsning etter eget ønske.

Kjøkken: Boligen har et stort kjøkken i landlig stil, og her kan man samle alle til felles måltider rundt et langbord. Rommet har god takhøyde under mønet himling, vegger kledd med liggende panel og heltregulv av furu. Smårutete vinduer i tre himmelretninger åpner for dagslys og nydelig utsikt, og i enden av rommet er det utgang til veranda - perfekt om man vil ta med måltidene ut.

Under det ene vinduet er det montert varmepumpe og ved en pipe forblendet med naturstein er det en peisovn med stort glassfelt for det lille ekstra. Selve kjøkkeninnredningen er fra 1980 og er trukket inn i rommet i en tradisjonell vinkel med god skap- og benkeplass.

Innredningen er i heltre, med profilerte fronter og benkeplate med nedfelt, dobbel oppvaskkum. I benken er det opplegg for oppvaskmaskin og komfyr, og over er det benkebelysning og avtrekk fra ventilator. Kjøkkenet har også trapp ned til kjelleren og adkomst til stuen via en dør med glassfelt.

Stue: Stuen har gulv av heltre, flotte tømmervegger og synlige bjelker i panelkledd himling - en lun og hjemmekoselig stil som oser av bonderomantikk. Inntrykket forsterkes ytterligere av en hjørnepeis dels forblendet med naturstein og smårutete vinduer på to sider, som bidrar til fantastisk utsikt mot Tinnsjøen. Stuen har ellers et romslig areal som gir gode innredningsmuligheter.

Bad/wc/vaskerom: Våningshuset har to bad og to separate toalettrom. Det ene badet er plassert i andre etasje sammen med tre soverom. Rommet er fra 1980, oppgradert med hvite vegg- og gulvfliser i 1999. Det er gulvvarme, dusjnisje og et frittstående badekar i farget porselen, til glede for liten og stor.

Baderomsinnredningen har hvite, profilerte fronter og består av benkeskap, høyskap, overskap og speil med belysning. Nedfelt i benken er det servant i samme farge som badekaret. Som oppvarming er det gulvvarme, mens et vindu og elektrisk vifte bidrar til dagslys og god ventilasjon.

Bad 2: Det andre badet ligger i kjelleren og er fra 2001. Stilen er klassisk, med hvite glansfulle veggfliser og matte grå gulvfliser med gulvvarme. Baderomsinnredningen har vegghengt skap med grå profilfronter, heldekkende servant og et speil med belysning. Ved siden av servanten er det dusjhjørne med veggmontert dusjgarnityr, samt dusjvegg i glass og forheng.

Toalettrom: Toalettrommene er fra 1980, plassert i henholdsvis andre og første etasje. Toalettrommet i andre etasje ligger vegg-i-vegg med badet og er innredet med tregulv, trepanel på veggene, et gulvmontert toalett og en håndvask.

Toalettrommet i første etasje ligger rett innenfor entreen. Rommet har gulvbelegg og veggflater av malte plater og trepanel. Videre er det gulvmontert toalett og servant.

Soverom og garderobe: Våningshuset har fire gode soverom, fordelt med ett i kjeller og tre på øvre plan. Alle rommene har tregulv, panel på veggene og fine lysforhold. Ett rom i andre etasje har vedovn. Det er plassbygde skap på ett soverom og god plass til skap på resten. Av lagringsmuligheter er det en bod i kjeller og en bod i første etasje, som opprinnelig var kjøkken. Mere lagringsplass finnes i øvrige bygg på gården.

Oppvarming - Teknisk
Våningshuset oppvarmes med varmepumpe fra 2013 på kjøkkenet, gulvvarme på badene og panelovner for øvrig. Som et supplement til det elektriske har boligen muligheter for vedfyring i stuen og kjøkkenet i første etasje, på et soverom og gang i andre etasje, samt i gangen i kjelleren.

Ventilasjonen er naturlig, kombinert med ventilator på kjøkkenet og elektrisk avtrekksvifte på badet oppe. Sikringsskap med både skru- og automatsikringer er plassert i bod i kjeller. Videre har boligen brønnvann og en 200 liters varmtvannsbereder fra 2006. Telenor har bra dekning i området, noe som gjør det mulig med hjemmekontor.

Bygningers arealer

Bolighus
Totalt BRA (bruksareal): 202 kvm

BRA-i totalt: 202
1. etasje: 103 kvm.
2. etasje: 63 kvm.
Kjeller: 63 kvm.

BRA-e totalt: 0

BRA-b totalt: 0

TBA totalt: 44

Informasjon om arealbegrepene Fra og med 1. januar 2024 er det innført nye arealkrav, arealbegrep og måleprinsipper for bygninger gjennom NS 3940:2023. Det innebærer bl.a. at tidligere begrep som p-rom (primærrom) og s-rom (sekundærrom) ikke lenger blir benyttet. De nye arealbegrepene for bolig er: BRA-i (Internt bruksareal) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entré, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet BRA-e (Eksternt bruksareal) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b (Innglasset balkong) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten. TBA (Terrasse- og balkongareal) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten. GUA (Gulvareal) og ALH (Areal med lav takhøyde) kan opplyses om dersom det er aktuelt for den spesifikke boligen. GUA og ALH skal bare oppgis sammen med BRA for å forhindre uklarhet om hva som er boligens bruksareal. Boligens bruksareal (BRA) utgjør totalt arealene for BRA-i, BRA-e og BRA-b, dvs.: BRA-i + BRA-e + BRA-b = BRA. Arealer for andre bygningstyper som ikke er bolig/fritidsbolig, f.eks. landbruksbygninger, opplyses som BRA (Bruksareal), og/eller BTA (Bruttoareal/Grunnflate). Ta kontakt med ansvarlig megler dersom det skulle være spørsmål knyttet til arealbegrepene.

Oppvarming, piper og ildsteder

Boligen er varmet opp med elektrisk oppvarming samt ved.
Boligen har elementpipe i gammel del og elementpipe i tilbygg fra 1980. Det er montert peis med innsats i stue i 1. eg samt etasjeovn i gang og vedovn på et soverom i 2. etg. Vedovn på kjøkken i 1. etg samt i gang i kjeller.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i et område avsatt til LNF-område i kommuneplanen (landbruk, natur, fritid).
Eiendommen ligger i et område med aktsomhet for flom/jordskred på NVA sine kart på nett.

Odel - Konsesjon

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.
Det er opparbeidet odel på eiendommen, men alle kjente odelsberettigete har fraskrevet seg odelsretten.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at forbrukerkjøpere har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven. Kjøpere som handler som ledd i næringsvirksomhet har ikke anledning til å tegne boligkjøperforsikring iht. vilkår fra forsikringsselskapet.

Oppgjør

Kjøpesum og kjøpers omkostninger, samt pantedokument tilknyttet eventuelt lån, skal være innbetalt til eiendomsmeglers klientkonto senest dagen før avtalt overtakelse. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet

Tilbud om lånefinansiering og forsikringer

Landkreditt Bank kan gi deg lånetilbud til finansiering av eiendommen. Våre meglere kan opprette kontakt mellom deg og en kunderådgiver i banken og som kunde hos oss lover banken en hurtig behandling av din låneforespørsel. Landkreditt Forsikring kan gi deg forsikringstilbud på eiendommen du velger å kjøpe. Samler du flere forsikringer hos Landkreditt Forsikring, kan du få inntil 23% rabatt.

Landkreditt Bank og Forsikring er lokalt til stede i store deler av Norge og tar gjerne bank- eller forsikringspraten hjemme hos deg.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt i salgsoppgaven. Alle bud, budforhøyelser og budendringer skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal legitimeres og med budgivers signatur. Bud inngis fortrinnsvis via budgivningsplattformen Tryggbudgivning.no på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Link til budskjema på Tryggbudgivning.no ligger tilgjengelig i nettannonsen på Finn.no, link kan også fås tilsendt av megler. Om ikke denne benyttes kan ordinært budskjema i salgsoppgaven brukes. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen. Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Bud og senere budforhøyelser/endringer bør derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Budforhøyelser bør derfor skje i god tid før fristens utløp. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3. Det er vedtatt endringer i avhendingsloven som trådte i kraft 01.01.2022. Som følge av endringene vil det gjelde ulike regler, om kjøper er en forbrukerkjøper eller ikke. Dette er redegjort for nedenfor: Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*: * Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye. Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges "som den er" eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen. Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers "egenandel"/ "egenrisiko"), om ikke annet er sagt i loven. Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

Følgende gjelder ved salg til noen som hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet (ikke-forbrukerkjøper): Dersom kjøper ikke er forbrukerkjøper selges eiendommen "som den er". Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving. Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.
Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon. I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Matrikkeinformasjon

  • Gårdsnummer: 94
  • Bruksnummer: 1
  • Fylkesnummer: 40
  • Fylkesnavn: Telemark
  • Kommunenummer: 4026
  • Kommuneområde: Tinn
Les mer