Hvordan kan du forebygge skader fra vinterværet? (foto: istock / acprints)

Unngå skader fra vinterværet

Det nye året starter friskt med mye vær. I flere steder i landet har det kommet store mengder snø, og dette kan medføre skader på bygninger og eiendeler. Hva kan du gjøre?

Det nye året starter friskt med mye vær. I flere steder i landet har det kommet store mengder snø, og dette kan medføre skader på bygninger og eiendeler. Hva kan du gjøre?

– Frost, snø og is kan gi store skader på bygninger og eiendeler, og når vi nå har mye snø og vinterkulde, er det klart at det lønner seg å være ekstra på vakt, sier skadeforebygger og landbruksøkonom Linda Stubsjøen i Landkreditt Forsikring.

Kulde kan bety frost- og vannskader, og da er det viktig å sørge for å holde en god temperatur i bygningene, også om du er bortreist.

– Holder du temperaturen i bygningen på minimum 10-15 grader, vil du kunne unngå frost- og vannskader. Har du historikk med fryste rør eller er kjent med ugunstig rørføring i din bolig, kan temperaturbehovet være enda høyere når kuldegradene blir mange. Vær obs på ditt hus og dets særegenheter, kanskje må det ekstra tiltak til, understreker hun.

Kanskje bør du ha kjøkkenskap åpne for å sikre tilgang på varmere luft til rør mot yttervegg eller kjeller. Eller om du har et bad med åpen rørgate i nærheten av en lufteventil? Da er det en god idé å lukke ventilen i et par dager til sprengkulden er over.

Uansett er det veldig viktig å sørge for varme i våtrom, slik at det ikke fryser i sisternen eller i skjulte rør i konstruksjonen. Skal du være borte i en lengre periode, kan du også bruke frostvæske i sluk og sisterne som et sikkerhetstiltak. Du bør dessuten stenge stoppekranen både innvendig og utvendig, og tømme vannrør før du drar.

Bor du i leilighet med radiator, bør du være obs på at denne vil kunne fryse hvis du sover med åpent vindu. Resultatet får du først timer senere, da vil isproppen løsne og vannet sprute.

Les også: Sparer seg til fant på hytta

Fjern snø fra tak og terrasse

Nå har det kommet store mengder snø på kort tid mange steder. Hvor mye snø tåler egentlig takene på bygningene dine?

Snø varierer i vekt, våt snø og gammel snø er tyngre enn tørr og ny snø. Ifølge Standard Norge, har det vært ulikt hvordan bygninger er prosjektert for å tåle snø opp gjennom årene, og eldre bygninger er generelt bygget for å tåle lavere snølaster. I standarder for bygninger oppført før cirka år 2000 har det vært forutsatt at tak skal måkes ved mye snø.

Les mer om snøtyngde og prosjektering av tak hos Standard Norge.

Du som forsikringskunde har selv ansvar for å forsøke å begrense skader, ved for eksempel å fjerne snø fra tak og terrasse.

– Om du ikke allerede har gjort det, oppfordrer vi deg til å fjerne snø fra tak og terrasser så snart som mulig. Er du ikke hjemme selv, så skaff hjelp til å få dette gjort i områder der det har vært eller er mye snø og fokk, sier Stubsjøen.

Har skaden allerede skjedd?

Det å tine opp igjen et frosset vannrør, er ikke noe man selv burde prøve seg på som amatør. Her bør du kontakte rørlegger eller annen fagperson inn for å få hjelp.

– Meld skaden din, og ikke nøl med å kontakte oss dersom du ønsker råd. Den praten tar vi gjerne, sier Stubsjøen avslutningsvis.