I travle tider som våronna kan arbeidspresset bli ekstra stort, og bonden dermed ekstra utsatt for ulykker. Det kan dreie seg om uhell ved inn- eller utstigning fra traktoren, eller kanskje en stige som ikke var sikret godt nok. Når mye skal skje på kort tid, kan det fort gå galt.
– Vi kaller det “skal bare”-ulykker. Vår oppfordring er å ta seg god tid og ikke stresse. Da kan mange ulykker unngås, sier Linda Stubsjøen, skadeforebygger i Landkreditt Forsikring. Linda er også en av Landkreditts landbruksøkonomer.
Linda Stubsjøen fra Landkreditt Forsikring er opptatt av god skadeforebygging i våronna (foto: Bjørn H. Stuedal)
Hun mener mange bønder er flinke til å ta vare på maskiner og redskaper, men i mindre grad tar hensyn til seg selv.
– Det er fort å bare tenke på traktoren, men du er den viktigste ressursen på gården. Mange uhell utløses av stress eller rett og slett mangel på søvn, mat og nok hvile, sier Stubsjøen.
Fokus på HMS
Ved å holde fokus på gode rutiner for helse, miljø og sikkerhet (HMS) på gården, gjør du gården til et tryggere sted både til å arbeide og å bo.
Les også: God bonde-prisen:_Nå kan du nominere
Et godt tips er å starte med en gjennomgang av gården og arbeidsmiljøet i forkant av våronna.
– Hva er status for maskiner og redskaper – er alt i orden? Er det ting som kan gjøres på en annen og tryggere måte enn du pleier? Lag deg gjerne en fast sjekkliste du skal gjennom før onna går i gang, sier Stubsjøen.
Sjekklisten har vi lånt fra bondelaget.
Viktig med jevnlige vernerunder
Som selvstendig næringsdrivende har bonden selv ansvar for god HMS på gården. Å benytte seg av ekstern kompetanse i dette arbeidet kan være en ekstra trygghet.
HMS-rådgivere fra Norsk landbruksrådgiving (NLR) bistår hvert år om lag 2200 bønder med vernerunder som del av det forebyggende HMS-arbeidet.
Vernerunden er et viktig tiltak for å sikre trygge arbeidsforhold på gården, påpeker Halle Arnes, fagkoordinator for HMS i NLR.
– I en travel hverdag er det lett å overse farer i sine vante omgivelser. HMS-rådgiveren kommer inn med et objektivt blikk og går systematisk gjennom gården sammen med bonden. Dermed kan de avdekke og prioritere forbedringspunkter, enten det gjelder fysiske arbeidsforhold eller -metoder, og få ned risikoen for ulykker, sier han.
En HMS-vernerunde er også et krav i KSL, og bør utføres årlig.
Fagkoordinator HMS i NLR minner om viktigheten av jevnlige vernerunder (foto: NLR)
Ikke dropp setebeltet
På seks år har tallet på bønder som aldri bruker setebelte i traktor, gått ned med om lag 40 prosent, viser ferske tall fra Arbeidstilsynet.
Det er flott utvikling, men forbedringspotensialet er fortsatt stort, mener Stubsjøen.
– Traktorvelt er årsak til mange ulykker i landbruket. Når uhellet først er ute, kan konsekvensene av å ha droppet setebeltet være store, både for bonden selv og familien. Derfor benytter jeg anledningen nå til å oppfordre til bruk av setebelte – i våronna som ellers, sier hun.
Ha forsikringene i orden
Stubsjøen er også klar på at et av de viktigste sikkerhetstiltakene bonden kan iverksette, er å sørge for å ha personforsikringene sine i orden.
– Ikke vent med forsikring. Det er fort gjort å skade seg. Du kan ikke forsikre deg mot alle uhell eller sykdom, men du kan forsikre deg mot de økonomiske konsekvensene som kan følge for deg og familien din, sier hun.
Som medlem av Bondelaget, får du personforsikringer til gunstige priser hos Landkreditt Forsikring.
– Forsikringer kan være kjedelig å sette seg inn i, det vet vi. Men vi vet hva bonden trenger, og vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss for en prat, oppfordrer hun.