Slik kan du spare til gårdskjøpet

– Det er smart å starte tidlig med sparing om du har planer om å kjøpe gård i fremtiden, men det er også lurt å ta tidlig kontakt med banken for å få god rådgivning, lyder rådet fra en av Landkreditts landbruksøkonomer.

– Det er smart å starte tidlig med sparing om du har planer om å kjøpe gård i fremtiden, men det er også lurt å ta tidlig kontakt med banken for å få god rådgivning, lyder rådet fra en av Landkreditts landbruksøkonomer.

Inger Johanne Brandsrud jobber som rådgiver på landbruksavdelingen i Landkreditt Bank, og er en av bankens fire landbruksøkonomer. Hun har tidligere blant annet vært leder av Norges Bygdeungdomslag og er dermed en landbruksrådgiver som kjenner ekstra godt til situasjonen til dagens unge på bygda.

– Generelt så tenker jeg at en god start er å kontakte oss i banken – gjerne i lang tid før du tenker å kjøpe gård. Hver kunde er unik, og vi kan gi aller best råd om vi får innblikk i din situasjon, både sånn det er nå og det du ser for deg for fremtiden. I Landkreditt gir vi ikke bare råd til de som er bønder, vi kan også gi gode råd til deg som er ung, og som ønsker å drive gård i framtida, sier Brandsrud.

1366x768_inger-johanne_bård-gundersen.jpg

Inger Johanne Brandsrud er kunderådgiver og én av Landkreditts fire landbruksøkonomer

 

Og det å tenke langt frem kan være et godt stikkord.

– Får vi muligheten til å hjelpe deg tidlig, er sjansene større for at du kan nå målet ditt med jevn og moderat sparing, og i tillegg også får rom for å leve et normalt godt liv, smiler landbruksrådgiveren.

BSU og GSU er en trygg start

Både Boligsparing for ungdom (BSU) og Gårdssparing for unge (GSU) er trygg sparing på konto. Kontoene må imidlertid brukes til kjøp, vedlikehold eller nedbetaling av fast eiendom, men både BSU og GSU kan brukes for å kjøpe gård.

– Er du flink, og klarer å fylle opp både BSU og GSU, og lar disse pengene stå på kontoen i noen år, så blir det til sammen en betydelig egenkapital. Dette er penger som kommer godt med når du skal kjøpe egen gård, forklarer Brandsrud.

BSU-sparing har ingen nedre aldersgrense, og kan derfor opprettes så tidlig du ønsker. Siden kontoen gir inntil 2.750 kroner i skattefradrag årlig, kan det likevel være gunstig å spare i BSU etter at du begynner å få litt inntekter.

Start BSU-sparing i dag

GSU er et spesialtilpasset spareprodukt – og som oss bekjent – bare tilbys i Landkreditt. Målet er å bidra til økt rekruttering til landbruket, ved å gi ekstra gunstige betingelser til kommende bønder.

– GSU-sparingen kan du starte med fra du er 18 år, og du kan spare helt til du er 45 år. Du kan spare inntil 30.000 kroner i året, og 250.000 kroner totalt. Siden rentenivået på BSU og GSU ligger godt over vanlige sparerenter er det ekstra gunstig å benytte denne spareformen, forklarer Brandsrud.

Spar i GSU med 6,65 % rente

– Som grafen viser er det store muligheter for å hente inn gode renteinntekter om du kommer i gang tidlig med sparing, og det er lurt å prioritere sparing om du har en jobb og tjener litt penger. Det er likevel viktig å huske på at det aldri er for sent å begynne å spare, og at litt sparing alltid er bedre enn ingenting. Du kan starte i det små, påpeker landbruksrådgiveren.

Mange veier til Rom

Fondssparing kan også være et alternativ til vanlig banksparing. Historisk sett har sparing i fond gitt en høyere avkastning enn det du får på sparekonto, men det er en større risiko med å spare i fond, siden ingen kan spå fremtiden.

– Jo lengre pengene kan stå i fondet, desto større svingninger kan du tåle. Har du en langsiktig plan med pengene dine, hvor du kan la pengene stå i fred i over fem år, kan fondssparing være en mulighet, eller et supplement til vanlig banksparing, forklarer Brandsrud.

Les mer: Derfor er det smart å spare i fond

Nedbetaling på lån er også sparing

Har du allerede litt egenkapital, og trenger bolig i en periode før du skal kjøpe gården, kan også kjøp og nedbetaling av bolig være et alternativ for å bygge opp egenkapital.

– Før du skal ta over gården kan det være aktuelt å flytte bort fra gården i noen år. Da vil det for mange være gunstig å kjøpe egen bolig og betale på noe eget i disse årene, i stedet for å leie, sier Brandsrud.

Landkreditt Bank og Norges Bondelag har laget et eget boliglån for de som skal kjøpe gård på sikt, men som for en periode trenger lån til en privatbolig. Lånet har ekstra god rente, og er en medlemsfordel for medlemmer i bondelaget.

Les mer om Bondelagets Boligstart

– Vi er opptatt av rekruttering til landbruket, og med Bondelagets boligstart ønsker vi å gi ekstra god boligrente til gårdens neste generasjon. I tillegg har vi ekstra gode betingelser på Ny bonde-lånet som du kan få når du starter opp som bonde, så ikke nøl med å ta kontakt, avslutter Brandsrud.