Som eier av en landbrukseiendom med grunnkvote, kan du søke om å selge hele eller deler av grunnkvoten din. Søknadsfristen for salg av grunnkvote for ku eller geit er 1. august, og salget får virkning fra 1. januar påfølgende år.
Positive endringer i fjorårets jordbruksavtale
Med fjorårets jordbruksavtale kom et par endringer, som har betydning for deg som har tenkt til å selge melkekvote fremover. Den første endringen handlet om skatt. Salg av melkekvote beskattes nå som kapitalinntekt, med 22 prosent skatt, og ikke som personinntekt med inntil 50,9 prosent marginalskatt som før.
En annen endring, er at bonden i 2023 og 2024 kan selge hele kvoten til markedspris, til private kjøpere innenfor samme produksjonsregion. Dermed trenger du ikke lenger å selge 40 prosent av kvoten til staten til fire kroner literen, slik det har vært praktisert tidligere. Målet er å stimulere til at flere som i dag leier ut melkekvoten vil ønske å selge.
I 2025 vil vi imidlertid få tilbake den tidligere ordningen, der minst 40 prosent av kvoten må selges til staten.
Odd Gunnar Mosen jobber som kunderådgiver i Landkreditt Bank, og er også en av Landkreditts landbruksøkonomer. I tillegg til å være erfaren rådgiver i Landkreditt Bank, er han selv bonde, og har tidligere drevet med melkeproduksjon.
Han mener endringene som kom i 2023 vil gjøre det mer gunstig for melkebønder å eie kvote fremfor å leie.
– Den skattemessige endringen fra 2023 gjør at det ikke lenger vil være skattefordeler om du leier ut kvoten en periode før du selger den. Når du også i 2024 kan selge hele kvoten din til markedspris, bidrar det til at en større andel bønder kan eie produksjonsrettighetene på melk, fremfor å leie dem, noe som er med på å redusere bondens risiko, sier han.
Her finner du mer informasjon fra Bondelaget om endringene fra 2023.
Fri produksjon ut 2024
Nordmenn forbruker stadig mer kumelk, noe som gjør at melkekvotene nå er satt til side ut året. Derfor risikerer ikke bonden overproduksjonsavgift i 2024.
– Det at etterspørselen etter bondens hvite gull er økende, er gledelig. Det skaper et mulighetsrom for bonden til å øke inntjeningen i 2024, sier Odd Gunnar Mosen.