Bonde og tallknuser med over 20 års erfaring

Landkreditt Bank lanserer sitt nye team av fire landbruksøkonomer for å løfte frem eksperter som kan veilede bønder til å ta lønnsomme valg. En av dem er Odd Gunnar Mosen.

I tillegg til å være tallknuser i Landkreditt Bank, driver Mosen også med korn og skog på gården sin i Østfold. Tidligere drev han også melkeproduksjon.

– Interessen for landbruk har fulgt meg helt siden barndommen. Jeg vokste opp på gård, valgte agronomutdannelse på Kalnes, og ble sivilagronom på Norges Landbrukshøyskole (nå NMBU) på Ås. Jeg snakker stammespråket og har forståelse for mine kollegaer i landbrukets situasjoner, sier Mosen.

Et hvert tema innen landbruk og finans

Mosen har med sine 22 års erfaring fra Landkreditt en bred kunnskapsbase og kan diskutere ethvert emne innen landbruk og finans. Dette spenner fra husdyr, og det å være bonde, til lån og bærekraft. Han kan sette seg inn i driftsanalyser og har innsikt i landbrukspolitikken.

– Jeg er opptatt av at bønder skal få god rådgivning. Jeg er særlig opptatt av vurderinger som gjøres rundt produksjonsøkonomi og regnskap. Jeg er opptatt av at bærekraftstiltak må være lønnsomme for bonden også. Jeg brenner for at bønder skal ha en god hverdag, tro på fremtiden og en god finansieringsplan, forteller han.

Et bredt engasjement

Økonomen synes det er meningsfylt å hjelpe bondekollegaer med å ta gode, lønnsomme valg. Han trekker frem at det er viktig at samfunnet forstår at matproduksjon er biologiske prosesser.

– Noe av det jeg synes er interessant med biologiske produksjoner, er at mye styres av blant annet fotosyntesen. Det kan da være en stor utfordring å tilpasse etterspørselen til markedet. Vi kan ikke skru på en knapp for å øke eller redusere produksjonsvolumet på kort sikt, men må hele tiden tenke og planlegge langsiktig. Alt henger sammen, forklarer han.

Et tips for bedre likviditet

Mosen har flere tips om hvordan bønder kan forbedre sin økonomiske situasjon.

– Likviditet kan være en utfordring for bønder som gjør store investeringer og som har årlig MVA. Et tips er å søke om å få tilbake MVA tidligere på året, i stedet for å vente helt til april, sier han.

Aktuelle saker fra landbruksøkonomene