Ikke glem hovedstrømbryteren

Halvparten av bøndene husker alltid hovedstrømbryteren når de parkerer maskiner, viser en ny undersøkelse. Men resten bør også med, oppfordrer fagfolk.

Halvparten av bøndene husker alltid hovedstrømbryteren når de parkerer maskiner, viser en ny undersøkelse. Men resten bør også med, oppfordrer fagfolk.

I en måling utført av Agri Analyse for Landkreditt oppgir 51 prosent av bøndene at de alltid er nøye med å skru av hovedstrømbryteren ved parkering, når maskinen har en slik funksjon. Ytterligere 16 prosent svarer at de som regel gjør det, men glemmer eller dropper det av og til.

– Dette er positive tall, men vi vil gjerne ha med oss de øvrige også, for dette handler om å øke sikkerheten mot brann og skader, sier sier Linda Stubsjøen, skadeforebygger i Landkreditt Forsikring. Linda er også en av Landkreditts landbruksøkonomer.

Snaut syv prosent husker på hovedstrømbryteren noen ganger, men langt fra konsekvent. Seks prosent medgir at dette er noe de ikke legger spesielt stor vekt på.

Bør jobbe med egne vaner

– Disse siste 12 – 13 prosentene representer i antall ganske mange bønder, og er hovedmålgruppen for oppfordringen vår om å jobbe litt med egne vaner for å minimere risiko, sier Stubsjøen, som også er Landkreditts representant i Landbrukets Brannvernkomite.

Drøyt to av ti oppgir at de ikke har maskiner med hovedstrømbryter, eller krysser av for «vet ikke».

Hovedstrømbryter er etter hvert blitt vanlig utstyr på de fleste større landbruksmaskiner, som for eksempel traktorer, skurtreskere og kompaktlastere. At bryteren skrus av, gir forhøyet sikkerhet mot elektrisk utløst brann.

Kortslutning og brann

Maskinparken i landbruket benyttes under krevende forhold og ofte i lange økter, påpeker hun.

– Da blir det ekstra viktig å følge opp vedlikeholdet, og å vise aktsomhet knyttet til hvordan maskinen parkeres og kobles ut når arbeidsdagen er over. Det rapporteres jevnlig om skader knyttet til kortslutning og brann, selv om det heldigvis sjelden ender med totalhavari og brannspredning.

Kvinnelige bønder er oftere nøye med alltid å skru av hovedstrømbryteren enn sine mannlige kolleger, viser undersøkelsen fra Landkreditt. Det samme gjelder bønder som aldersmessig er i midtsjiktet, både gruppen 30 til 44 år og de mellom 45 og 59.

Både de yngste og de eldste bøndene er mindre påpasselige med hovedstrømbryteren enn gjennomsnittet.