Gårdsoverdragelse – det handler om ærlighet

I tillegg til det juridiske, er det ofte mange følelser i sving når gården skal overdras til neste generasjon. Se tips om hva du burde tenke på.

I tillegg til det juridiske, er det ofte mange følelser i sving når gården skal overdras til neste generasjon. Se tips om hva du burde tenke på.

– Det aller viktigste i forbindelse med en gårdsoverdragelse er ærlighet. Det handler om en gård som ofte har vært i familien i flere generasjoner, og om penger. Derfor går man fort rundt grøten, foreller Vidar Rognes, avdelingsleder og jurist for eiendomsavdelingen i Landkreditt i Trondheim.

Rognes er også en av Landkreditts landbruksøkonomer som har landbruksjuss som spesialfelt, og har bistått i generasjonsskifter. Han forteller at det er ulike problemstillinger som må diskuteres.

1366x768_Vidar-Rognes.jpg

Landbruksøkonom Vidar Rognes

- Det kan for eksempel være at den med best odel jobber et helt annet sted og allerede har visst i flere år at det ikke er ønskelig å overta gården, men kvier seg for å si det til foreldrene av frykt for å såre dem. Eller at barnet ønsker å drive gården på en annen måte, for eksempel kun bruke gården som bolig og leie ut jorda.

Vanskelig samtale

I Landbruksbarometeret 2023 oppgir tre av ti at gårdsoverdragelse er et tema de synes det er vanskelig å snakke åpent om i familien. Noe som stemmer godt med Rognes’ sine erfaringer.

– Ofte har barna flyttet fra gården og kommer hjem i helger og høytider. Da kan en gårdsoverdragelse være et tungt tema å ta opp.

Les også: Slik kan du spare til gårdskjøpet

Tips

Landbruksøkonomen forteller at de fleste saker ender bra, hvilket ofte avhenger av en god prosess. Rognes gir følgende tips til de som skal i gang med en gårdsoverdragelse.

  • Foreldrene må være tydelige på hva de tenker om driften, det samme må barna
  • Selv om foreldrene bestemmer alt, så bør de ikke forfordele økonomisk uten en solid samtale med alle involverte. Det er ikke uvanlig i landbruket at foreldre vil bli boende på gården etter overdragelsen, en såkalt kåravtale. Da reduseres verdien på gården og overdragelsen kan da være mer «spiselig» for søsknene som ikke skal overta
  • Det er viktig at alle parter er klar over at selv om ett av barna har overtatt gården til redusert pris, kan gården selges på det åpne markedet igjen dagen etter.