Mange retter snuta mot hytta på fjellet i påsken. Skiene smører vi jo etter meldte vær- og føreforhold, men husk at også bilen må være riktig skodd. Selv om vårsola gjerne har sørget for bar asfalt mange steder i lavlandet til nå, så er det ikke tilfellet i fjellet.
Ifølge Lovdata sier forskriften om bruk av kjøretøy at "kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende".
– Det er lett å la seg rive med av vårstemning og bare veier i lavlandet, men ikke la det påvirke hvilke dekk du bruker til fjellet. Der er det fortsatt vinterføre mange steder, sier Linda Stubsjøen, skadeforebygger i Landkreditt Forsikring.
Du finner også mer informasjon om bruk om vinterdekk hos Naf.
Pass på taket
Det har vært en snørik vinter mange steder, og med en relativt tidlig påske, kan det fortsatt ligge mye snø på hyttetaket. Her er det viktig å passe på for å unngå skader.
– Ikke vent på at vårsola skal ta det som kan være siste snøen på hytte- eller hustaket, men måk fortsatt taket ved behov, sier Stubsjøen.
Hjemmepåske? La vårforberedelsene starte
Tilbringer du påsken i lavlandet, kan dette være en god anledning for å sette i gang vårforberedelsene.
Både huset og bilen kan trenge litt ekstra omsorg etter en lang vinter.
For bilen handler dette om mer enn å skifte dekk. Snø, is, grus og veisalt setter sitt preg på bilen, og lakken kan trenge litt ekstra oppmerksomhet nå. Det er tid for en grundig vask, med avfetting, grovvask og finvask.
– Start med et avfettingsmiddel og en god runde med spyling, slik at du får fjernet skitt og småstein før du går i gang med svamp og skuring. Hvis ikke du fjerner dette først, kan du lage riper i lakken som igjen kan føre til rust, sier Stubsjøen.
Vask også felgene, gjerne med en egen felgrens, og avslutt med en god runde polering slik at ny skitt ikke får like godt feste.
Les også: Gjør bilen klar for våren
Vårsjekk av hus og bygninger
En lang vinter med varierende vær, temperatur og snøfall tærer på alle slags materialer. Derfor er det alltid en del viktige sjekkpunkter på hus og bygninger som bør gås gjennom og eventuelt utbedres når snøen forsvinner.
Takrenner
Fikk du ikke renset takrennene i høst, så er det ekstra viktig at det blir gjort nå.
Vann skal kunne renne fritt fra takrenner til nedløpsrørene, og da må rennene være frie for organisk materiale som løv og kvist, som gjerne samler seg der gjennom høsten.
– Sjekk om takrenna er tett, og reparer eventuelle hull. Vann som kommer på avveie fra takrenner kan fort gi fuktskader på huset, så dette er et viktig tiltak, sier skadeforebyggeren.
Betong
Betong blir også påvirket av vær- og temperaturskifter. Har du fått sprekker i for eksempel en trapp av betong, så sørg for å tette disse igjen.
Taket
Er det hull i takbelegg eller løse eller manglende takstein, sørg for å tette taket så fort som mulig. Sjekk ekstra nøye rundt pipe og skorstein. Vanninntrenging over tak kan gi store skader på huset ditt.
– Vær forsiktig, og husk at stige som brukes ved ankomst til tak, alltid bør sikres i toppen, i tillegg til at de må stå på jevnt fast underlag, sier Stubsjøen.
Les mer om sikker utførelse av arbeid hos arbeidstilsynet.
Sjekk treverket, og mal det ved behov
Etter en vinter med nedbør og temperaturskifter, har også treverk i bygninger og konstruksjoner blitt utsatt for store påkjenninger.
– Sjekk om treverket er råttent ved for eksempel å stikke i det med en kniv. Mykt treverk er fort råttent treverk og bør skiftes. Når våren er kommet lenger og det er mildere i været, kan treverket males, kommenterer Stubsjøen avslutningsvis.
Treverk kan males når fuktigheten er under 15 prosent, dette kan sjekkes med en fuktmåler – og utetemperaturen overstiger 10 grader.