Prisen, som består av 100 000 kroner, deles ut av Felleskjøpet og Landkreditt, og har som mål å fremme bærekraftige og lønnsomme metoder i norsk landbruk.
Mange nominerte
Totalt var det 334 bønder som var nominert til prisen - nesten 100 flere enn året før. Familien Rønning fra Vingelen i Innlandet utmerket seg i konkurransen gjennom en rekke tiltak som forbedrer både agronomi og dyrevelferd. Deres arbeid omfatter alt fra plastreduksjon og forbedret jordhelse gjennom faste kjørespor, til satsing på fornybar energi med solceller og flisfyring. Denne kombinasjonen av moderne teknologi og tradisjonelt fjellandbruk skaper en drift som både er skånsom mot naturen og økonomisk bærekraftig.
Et forbilde for generasjonsskifte
Rønningen gård har også blitt et forbilde for generasjonsskifte, der far og sønn samarbeider om å bygge en bærekraftig drift for fremtiden. Med respekt for naturen og hensyn til kommende generasjoner viser Embret og Halvor hvordan norsk landbruk kan kombinere miljøhensyn og økonomisk drift på en effektiv måte.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad overrakte prisen til glade og stolte vinnere.
– Det er utrolig gøy og motiverende å få en anerkjennelse for alt arbeidet vi legger ned, sier Halvor Rønning.
Imponert jury
Juryen bestod av representanter fra Felleskjøpet og Landkreditt, i tillegg til Nils Vagstad fra NIBIO, Christin Bøsterud fra EY Norge og fjorårets vinner, Terje Romsaas.
De la blant annet vekt på hvordan Embret og Halvor Rønning gjennom sitt arbeid har satt en ny standard for hvordan man kan drive lønnsomt og miljøvennlig, samtidig som de legger et solid grunnlag for neste generasjon på gården.
– Vinneren viser hvordan norske bønder kan være verdensmestere i bærekraft, sier Hans Edvard Torp, styreleder i Landkreditt. – Dette er en viktig inspirasjon for hele bransjen.
Landbrukets Bærekraftspris er en del av Felleskjøpets og Landkreditts bærekraftstrategier, og prisen bygger også på Landbrukets klimaavtale. Målet er å vise at det er mulig å kombinere bærekraft og lønnsomhet i norsk landbruk – til inspirasjon for bønder over hele landet.