Gjennom nåløyet: slik velges selskapene

Det nordiske markedet byr på mange muligheter, med over 1000 selskaper å velge mellom. For å sette sammen en portefølje med kun 35 selskaper, må mange utelukkes. Her er noen innsikter og eksempler på hvordan utvelgelsen til Landkreditt Norden Utbytte skjer i praksis.

Det nordiske markedet byr på mange muligheter, med over 1000 selskaper å velge mellom. For å sette sammen en portefølje med kun 35 selskaper, må mange utelukkes. Her er noen innsikter og eksempler på hvordan utvelgelsen til Landkreditt Norden Utbytte skjer i praksis.

Første steg vil alltid være å forholde seg til eget investeringsmandat. For Landkreditt Norden Utbytte innebærer dette at selskapene skal ha en markedsverdi over 5 milliarder norske kroner og betale utbytter. Disse kriteriene tilsier at det er rundt 200 selskaper som er aktuelle. Fremdeles et høyt tall, men nå mer håndterbart. Deretter søkes det etter selskaper som har mest mulig stabil og forutsigbar inntjening. Overraskende mange selskaper har ganske stabile marginer og har levert god avkastning på egenkapitalen over lang tid.

Landkredittmodellen

Det er selvfølgelig ingen garanti at disse kriteriene for seleksjon er bedre enn andre kriterier men fra fondets oppstart i 2019, har årlig avkastning vært nesten 12 prosent. I Landkreditt er vi opptatt av selskapenes historikk og at selskapene skal være robuste. Vekst, utbytte og prising er også viktig. Vi kaller det Landkredittmodellen. Vi er rett og slett opptatt av at selskapene vi velger skal ha egenskaper som god kontantstrøm som benyttes til å utbetale utbytter og vokse utfra en sterk markedsposisjon. Forutsigbarheten er større for selskaper som vokser fra en etablert base og ikke bare har store planer om å tjene penger i fremtiden.

Banker i Norden

I Norden er det mange banker, men egentlig bare seks store; Nordea, Handelsbanken, SEB, DNB, Danske og Swedbank. De fire førstnevnte er i porteføljen til Landkreditt Norden Utbytte. Hvorfor ikke de to siste? Det enkle svaret er at de har vært gjenstand for etterforskning i forbindelse med hvitvasking og det ikke er endelig avgjort om konsekvenser og størrelse på bøter. Riktignok synes Danske Bank å ha lagt disse problemstillingene bak seg, men lønnsomheten er fremdeles langt svakere enn de andre nordiske bankene.

Trenger man fire storbanker i en portefølje? Nei, kanskje ikke, men de har også forskjellige eksponeringer både i geografi og kundegruppe. Handelsbanken er filialbank med stor eksponering mot privatkunder, SEB er mer fokusert på bedriftskunder. DNB kun i Norge. Og avkastningen er høyst forskjellig siste 5-6 år. SEB +125 prosent, DnB +85 prosent og Handelsbanken +55 prosent. Så kanskje greit å velge flere.

Oljeselskaper

Et nordenfond må ikke nødvendigvis være investert i selskaper innen olje og gass, men når utbyttene er attraktive og prisingen er riktig, vil det være naturlig å vurdere selskaper som Equinor, Aker BP med flere. Min oppfatning er at Equinor har blitt mindre interessant fordi selskapet har begynt å investere innen fornybar energi. Vindmøller og solenergi er fint, men mye mindre lønnsomt enn olje og gass. Selskapet anvender altså kontantstrøm fra noe som er svært lønnsomt til å investere i noe som er mindre lønnsomt, og i tillegg har en annen type risiko. Investeringer av denne type burde ikke ligge i Equinor, men heller i et rendyrket frittstående selskap. Jeg er altså ikke på noen måte motstander av investeringer innen fornybar energi, men mener at en slik satsning må stå på egne bein.

Bærekraft

Alle de 35 selskapene i porteføljen til Landkreditt Norden er opptatt av bærekraft, de fleste med målsetninger og ambisjoner om å bidra til mindre utslipp, mer gjenbruk og mindre avfall. Transparent styring og sosiale forhold er også i fokus. Og vi i Landkreditt registrerer hva som gjøres innen bærekraft, hvilke målsetninger selskapene har og hvilke resultater som oppnås.

For hvert selskap som velges inn i porteføljen, er det mange som velges bort – og det uten at alle er blitt nøye vurdert. Nåløyet er altså ganske trangt. Resultatet er en portefølje av selskaper i mange bransjer som tilbyr ulike produkter og tjenester i flere markeder og geografiske områder.