Børsuro og fallende markeder – hva nå?

Det er turbulent i aksjemarkedene, og det er lett å la seg påvirke av dramatiske overskrifter i media. Hvordan bør du som langsiktig sparer forholde deg til uroen?

Det er turbulent i aksjemarkedene, og det er lett å la seg påvirke av dramatiske overskrifter i media. Hvordan bør du som langsiktig sparer forholde deg til uroen?

Etter en lengre periode med sterk oppgang i aksjemarkedene, er finansmarkedene nå rammet av uro og en usikkerhet brer om seg. I skrivende stund er det japanske aksjemarkedet ned 20 prosent siden toppen 11. juli i år. Oslo Børs er også ned og har falt med nesten 7 prosent siste uke.

– At det kommer en korreksjon nå, er ikke overraskende. Høye renter og stigende priser har hatt en kjølende effekt på markedene. Det som er mer overraskende, er hvor sterk reaksjonen først blir når den kommer, sier Anders Petter Wik, administrerende direktør i Landkreditt Forvaltning.

Langsiktighet er avgjørende

Mange investorer har fått god avkastning og i lys av økt usikkerhet ønsker flere å ta gevinst etter en lang periode med en sterk oppgang.

– Av historien vet vi at aksjeavkastning kommer i rykk og napp, og det å time markedet er både vanskelig og risikabelt. Langsiktighet er avgjørende når det kommer til aksjesparing. Derfor bør du heller velge å sitte stille i båten enn å selge unna i panikk, sier han.

Skjerm deg mot mediestøy

Når markedsuro som dette inntreffer, fører det gjerne til dramatiske overskrifter i media. Et godt råd til deg som sparer i aksjefond, er å forsøke å skjerme deg mot dette.

– De mange overskriftene i fete typer fører til mye unødvendig usikkerhet. Fra et investeringssynspunkt er det bare støy. Ingen kan spå hvor aksjemarkedet skal på kort sikt. Det viktige her er at du som sparer faktisk har et langsiktig perspektiv og unngår å handle på bakgrunn av frykt eller i affekt.

La spareavtalene løpe

Landkredittfondene har en defensiv innretning, men når usikkerheten brer om seg, vil naturlig nok også våre fond bli påvirket og få en svakere utvikling. Har du spareavtaler i fondene, vil det beste være å la disse løpe som vanlig.

– I de aller fleste tilfeller har det vist seg at det beste er å bli sittende i ro. Med faste spareavtaler vil du under fall i markedene få flere andeler i fondet per krone investert, sier Wik.