Kan testes ut gratis
Leverandørene av maskiner og verktøy har allerede et bredt spekter av fossilfrie modeller tilgjengelig, og tempoet i omstillingen er høyt, ifølge Torbjørn Kristiansen, prosjektansvarlig for «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» i Viken fylkeskommune.
Prosjektet disponerer en rekke maskiner som lånes ut gratis til skoler, kommuner og entreprenører som har offentlige oppdag i Oslofjordregionen, slik at de selv kan prøve om redskapen duger til de planlagte oppgavene.
– Av det som kan være særlig interessant for landbrukssektoren er utviklingen kommet langt på småverktøy, motorsag, trimmere, minilastere og hjullastere. Når det gjelder traktor, er utvalget mindre, og vi har ingen modeller tilgjengelig for utlån gjennom prosjektet.
Én produsent har imidlertid utviklet en modell som går på komprimert biogass og er kommersielt tilgjengelig, opplyser Kristiansen. Flere traktorleverandører jobber også med modeller basert på flytende biogass og elektriske alternativer, og har varslet mulig lansering i 2024.
Må ha god ladekapasitet
Tilstrekkelig ladekapasitet og nødvendig infrastruktur må være på plass for at bonden skal dra full nytte av en elektrisk maskinpark, påpeker Torbjørn Kristiansen.
– Oppladingen må kunne skje så vidt raskt at det ikke gir uønskede avbrudd eller forsinkelser i arbeidet. Det forutsetter god kapasitet på nettet. Flere norske leverandører har utviklet ladekontainere og batteripakker som kan fylles opp over tid, men har evne til å avgi energi raskt.
Disse kan lades opp når strømmen er billig, og gir mulighet til hurtig opplading av større maskiner, eller eventuelt salg av elektrisitet ut på nettet når strømprisen er høy. De kan også fungere som midlertidige nødstrømsaggregat ved strømbrudd, ifølge Kristiansen.
Overgang til fossilfri maskinpark er ett av satsningsområdene i Landbrukets klimaplan for perioden 2021 til 2030. Planen er en videreføring av klimaavtalen mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og regjeringen, som ble inngått i 2019.