Store selskaper med solide balanser har gjerne anledning til å kjøpe andre selskaper billigere enn seg selv. På den måten vil fortjeneste per aksje øke, og dermed kan også utbyttene fremover vokse. Noen ganger må man kanskje også betale en høyere pris, men dette kan da forsvares med store salgs -og kostnadssynergier som på sikt vil øke lønnsomheten. Pris kan også være høy hvis det oppkjøpte selskap ventes å vokse kraftig de neste årene.
Noen vil kjøpe av oss
De fleste selskapene i porteføljen til Landkreditt Norden Utbytte vil vurdere oppkjøp når muligheter byr seg. Men en sjelden gang hender det også at det kommer bud på selskaper i porteføljen. Danske NovoZymes, som produserer og selger enzymer (hovedsakelig proteiner) til industrien og landbruket, har lagt inn et bud på Chr. Hansen, som egentlig har mer komplementære produkter innen næringsmiddelindustrien. Selskapene passer godt sammen og er etablert innenfor flere områder med sterk vekst.
Prising
Budet er tilsynelatende ganske raust med en premie på rundt 45 prosent, noe som igjen betyr nesten 30 milliarder danske kroner ekstra til aksjonærene i Chr. Hansen. Målt etter finansielle nøkkeltall som P/E (pris i forhold til fortjeneste) eller P/B (pris i forhold til bokført egenkapital) er Chr. Hansen blant de dyreste selskapene i porteføljen, og sånn sett ikke et selskap jeg forventet skulle bli gjenstand for oppkjøp. Sannsynligheten for at oppkjøpet blir gjennomført er høy fordi Novo Nordisk Stiftelsen, kontrollerer mer enn 70 prosent av stemmene i NovoZymes og mer enn 20 prosent av aksjene i Chr. Hansen.
Noen valg må gjøres
Det er alltid hyggelig å få tilbud om å selge aksjer til en pris som er høyere enn dagens pris. Det aller beste er selvfølgelig til en fast høy pris med oppgjør i kontanter. I dette tilfellet er det oppgjør i aksjer, noe som også er ganske vanlig. Problemet er bare at aksjonærene i NovoZymes synes budet er for høy, altså at man har betalt for mye. Kursen på aksjene i NovoZymes har dermed falt betydelig, noe som igjen påvirker hva aksjonærene i Chr. Hansen får.
Utvikling
Aksjekursen i Chr. Hansen ligger nå selvfølgelig høyere enn før budet kom. Dersom ingenting endrer seg, og kjøpet går igjennom, er det ytterligere oppside. Konkurransemyndighetene, som er opptatt av at ingen skal få for sterk markedsdominans som leder til mindre konkurranse og dermed høyere priser, antas å neppe ha noen innsigelser i dette tilfellet. Det fusjonerte selskapet vil ha en markedsverdi over 200 milliarder norske kroner og omsetning på tilvarende 35 milliarder norske kroner.
Under vurdering
Jeg er noe kritisk til om fondet fremover skal være langsiktig investert i et selskap hvor ledelsen og den dominerende eieren påfører øvrige aksjonærer store kortsiktige tap ved oppkjøp av andre selskaper. Det kan i alle fall stilles spørsmål ved lønnsomheten av dette oppkjøpet for aksjonærene i NovoZymes. Under legges ved en graf som viser kursutviklingen for NovoZymes og Chr. Hansen siste seks måneder. Det fremgår tydelig av grafen at aksjekursene beveger seg i noenlunde takt før budet ble kjent, og i forskjellige retninger umiddelbart etterpå. Grafen levner ingen tvil om at noen aksjonærer er misfornøyde.