Oslo børs

Vart du skræmt igjen no?

Turbulens i aksjemarkedene – det er bare å kaste kortene, eller?

Turbulens i aksjemarkedene – det er bare å kaste kortene, eller?

Høstmørket kom i september

September ble en meget turbulent måned i aksjemarkedene. Globale aksjer målt i amerikanske dollar falt 9,6 prosent (minus 0,7 prosent målt i norske kroner) og norske aksjer ved hovedindeksen var ned med 11,7 prosent. Pressen børster som ventet støvet av tidligere benyttede ingresser som «Uro i markedene» og «Børsen faller tungt». Hvordan bør du som langsiktig sparer forholde deg til dette?

Men først, la det være sagt med én gang. Det er særdeles utfordrende rammebetingelser for aksjer akkurat nå. Stigende renter øker investorenes avkastningskrav og sender prisingen av aksjer nedover. Samtidig er det globale vekstbildet i ferd med å svekkes. Det betyr at mange selskaper vil selge mindre av sine varer eller tjenester. Nye investeringer settes på hold og resultat-marginene presses grunnet dyrere innsatsfaktorer, enten det er snakk om økte råvarepriser eller lønninger.

Så da er det vel bare for deg som sparer i aksjemarkedene å kaste kortene, «ta på hjelmen og gå i bunkeren». Eller?

Selge, kjøpe eller sitte stille i båten, det er spørsmålet

Et godt råd til deg som sparer i aksjer er at du bør forsøke å skjerme deg så godt som mulig mot mediestøy. Dersom du er investert i aksjemarkedet på de riktige premissene – med lang investeringshorisont – bør du unngå å handle i affekt og heller velge å sitte stille i båten.

Av historien vet vi at aksjeavkastning kommer i rykk og napp. Markedstiming er svært vanskelig og er en risikosport. For å bruke en analogi fra laksesportens verden. Det nytter ikke å slenge uti snøret når du ser en laks hopper i elva, du må faktisk ha snøret uti over tid for å få fangst. Slik er det også i aksjemarkedene.

Dersom du velger å kaste kortene nå, kan det godt hende at du timer salget ditt godt. Kanskje sparer du deg for ytterligere verdifall i et marked som skal videre ned i det korte tidsperspektivet. Men finner du tilbake igjen til markedet på lavere nivåer, når negativiteten kanskje er enda større enn nå? Eller blir du sittende igjen på perrongen nedi veien når «toget endelig igjen går»? I så fall går kanskje vinninga gått opp i spinninga og vel så det.

I de aller fleste tilfeller har det vist seg at den beste strategien for deg som sparer langsiktig er å bli sittende i ro. Og har du faste periodiske spareavtaler i fondene, er det bare å la de fortsette å løpe. Under et fall i markedene får du faktisk flere andeler i fondet per investert beløp.

Dersom du har begrenset eksponering mot aksjemarkedet og ledige midler tilgjengelig, vil det oppstå gode kjøpsmuligheter underveis. Og det kan være en god strategi å rebalansere (kjøpe noe mer aksjer for å opprettholde opprinnelig aksjeandel) porteføljen din etter kursnedgangen.

Ta en titt på figuren nedenfor. Den taler for seg selv. Langsiktighet lønner seg!

2022_10_bilde-perspektiver.jpg

 

Figur 1: Utviklingen for norske og globale aksjer målt i NOK over de siste 20 årene.
Bemerk at figuren også har med seg det kraftige fallet under finanskrisen i 2007-2009 og det kraftige fallet i mars 2020 i forbindelse med utbruddet av pandemien