Da Tarjei Bø besøkte bonden Martin

Det er mange farer i landbruket, og dessverre er bønder ekstra utsatt når det kommer til arbeidsulykker. Skiskytter Tarjei Bø besøkte bonden Martin Stanger på Kløfta, for en prat om farene bønder møter i hverdagen.

– Du vet jo dette du, at når en får en slik liten krabat i huset så blir jo fokuset et helt annet, sier bonden Martin Stanger.

Han har den lille sønnen som bare er tre måneder på fanget, og han har besøk av skiskytter Tarjei Bø på gården Ullern Østre ved Kløfta. Her driver han med melkeproduksjon sammen med samboer Maja Aas.

Som nybakt far selv, kan Tarjei bekrefte at fokuset endrer seg.

– Ja, man begynner å se etter alt som kan gå skeis. Og på et gårdsbruk som her, er det jo mange ting som kan gå skeis, sier Tarjei.

Ekstra utsatt for ulykker

I 2021 viser Arbeidstilsynets statistikk at fem personer mistet livet i arbeidsulykker i jordbruket. To av ulykkene var klemulykker, en ulykke var fallulykke og i en ulykke omkom to personer da de ble angrepet av en okse.

1366x769_Halle-Arnes-NLR.jpg

Halle Arnes i NLR kan fortelle at 2022 blir et trist år når det kommer til antall ulykker i landbruket. Foto: NLR.

Halle Arnes er ansvarlig for HMS-avdelingen i Norsk Landbruksrådgivning, og har dessverre ingen oppløftende tall å komme med for 2022.

– Alt tyder på at 2022 blir et trist år når det gjeller ulykker i landbruket. Det blir ikke bedre enn i 2021. Veldig mange har det travelt, det er høyt tempo og lange dager. Dette er rett og slett en dårlig kombinasjon som kan utløse ulykker, sier Arnes.

Nasjonalt samarbeidsforum for HMS i landbruket, som består av Landkreditt og en rekke andre organisasjoner og bedrifter i landbruket, har en nullvisjon for landbruksrelaterte dødsulykker. De arbeider nå for å følge opp denne målsetningen, og har satt ned en ulykkeskommisjon for landbruk og reinsdrift. Arnes er en av de som sitter i denne gruppen.

– Vi samler informasjon om ulykker og nestenulykker, og jobber systematisk med disse. NLR sitt innspill til nullvisjonen er at vi må ta lærdom av hendelser som har skjedd for å unngå at de skal skje på nytt, sier Arnes.

Målet er at en systematisk registrering av ulykker og nestenulykker kan gi næringa en bedre pekepinn på hvor de største farene finnes, og at denne informasjonen igjen kan spres ut til bøndene, som dermed kan gjøre forebyggende tiltak i egen arbeidshverdag.

1366x768_Landkreditt_fjøs_5110.jpg

Tenk sikkerhet

– Det er mange farlige arbeidsoppgaver, og dessverre litt for mange ulykker. Vi har mye dyrehåndtering her på gården, og da kan det skje ulykker om dyra eller bonden blir stressa, forklarer Martin.

Tarjei og Martin tar en runde i fjøset med melkeproduksjon. Ei ku har akkurat kalvet, og ligger i en kalvingsbinge. Den nyfødte kalven ligger tett inntil kua. Det hele ser veldig idyllisk ut. For det er lite som overgår en nyfødt kalv, som akkurat har slått seg til ro sammen med mor, etter å ha fått i seg sitt første måltid med råmelk.

– Jeg skal være helt ærlig, at her hadde jeg ikke gått inn uten personforsikring. Kua er vel litt overbeskyttende første tida? spør Tarjei.

Martin kan bekrefte at en må være ekstra forsiktig når en håndterer kyr som akkurat har kalvet, for morsinstinktet kan være sterkt.

– Men du tør å gå inn her?

– Ja, jeg går inn.

For det er slik det er å være bonde. Jobben må gjøres, og den må gjøres hver dag. Det kan bli lange dager og stor arbeidspåkjenning. Mange jobber i tillegg mye alene, noe som også kan øke faren for ulykker.

– Hvis det blir lange dager og mye stress, så kan det føre til at en tar farlige snarveier som i verste fall kan bli fatale, tror Martin.

– Når arbeidsmengden er størst kan ulykkene fort inntreffe. En må være flink til å se farene, og gi seg når en er sliten og ikke så fokusert, oppfordrer Tarjei.

Saken fortsetter under.

Tenk sikkerhet i arbeidet på gården

Husk å forsikre deg selv

På gården stopper alt opp om bonden blir syk eller skadet. Det er derfor viktig at bønder har en god beredskap på hvordan en kan håndtere slike situasjoner. Det må planlegges for at det som ikke skal skje, likevel faktisk kan skje.

– Vi bønder er veldig flinke til å forsikre maskiner, rullende materiell og bygninger, men så er vi kanskje litt dårligere til å forsikre oss selv. Selv om dette kanskje er det aller viktigste, erkjenner Martin.

1366x768_Landkreditt_TarjeiBø_portrett_5104.jpg

– Det kan være litt kjedelig å fikse alle de greiene med personforsikring, men når det først er i boks, og ulykken er ute, så angrer du ikke på det, sier Tarjei.

Han ble selv medlem i Norges Bondelag, og valgte Bondelagets personforsikringer da han skulle forsikre seg selv.

– Jeg har både spart penger og fått bedre forsikringsdekninger ved å bli kunde i Landkreditt, så det er klart jeg er fornøyd med det. Ikke minst har det vært god oppfølging. Jeg hadde en veldig nyttig gjennomgang med en kunderådgiver som hjalp meg med å se helheten og finne frem til gode produkter som passer mitt behov, forteller Tarjei.

I disse dager kjemper han i verdenscupen i skiskyting, og er som bonden avhengig av en velfungerende kropp.

– Jeg skal ikke si at det å være idrettsutøver er det samme som å være bonde, men det er noe med at vi er veldig avhengig av å være friske og raske. At jeg skal komme på start, og at bonden skal komme seg i fjøset. For en bonde er det ikke bare å våkne og tenke «jeg har litt vondt i ryggen, jeg står over i dag». Det er jo forskjellen da, dere må jo ut. Dere må jo på jobb, avslutter Tarjei.