Både bonden og den vanlige forbrukeren har i det siste fått kjenne på kraftig kostnadsvekst, og mange er nok i en situasjon der det er nødvendig å snu litt ekstra på krona for å få månedsbudsjettet i havn. For bøndene kan i tillegg de siste månedene frem til tilskuddsutbetalingen tære hardt på likviditeten.
- I en slik situasjon kan det være ekstra vanskelig å begynne å spare, og mange ser nok at de gjerne skulle begynt sparingen da renten var lav. Likevel er det viktig å huske på at mange kan få til å spare litt. Det gjelder å begynne i det små, tipser Mauseth.
Viktig at bonden tenker på egen pensjon
Kjetil Mauseth er rådgiver på landbruksavdelingen i Landkreditt Bank, og sier at de aller fleste bøndene har god kontroll på egen økonomi. Likevel tror han en del kan bli enda flinkere med sparing. Både for å bygge en buffer for uforutsette utgifter, men også den langsiktige sparingen som skal sikre egen pensjon.
- Det er veldig viktig for bonden å spare til pensjon, siden du som bonde er en selvstendig næringsdrivende, og ikke har noen arbeidsgiver som sparer for deg, sier Mauseth.
Pensjonssparing i Norge er nemlig bygd opp av triangelet folketrygd, tjenestepensjon og individuell sparing. Arbeidstakere trenger bare å tenke på den individuelle sparingen, men som selvstendig næringsdrivende må du i tillegg ta hånd om tjenestepensjonen.
- Vi tilbyr produktene du trenger for både tjenestepensjon som selvstendig næringsdrivende og fondsprodukter for langsiktig individuell pensjonssparing, forklarer rådgiveren.
For det er lurt å tenke på pensjonssparingen tidligere enn du tror.
- Det er verdt å merke seg at om du sparer 1.000 kroner i måneden fra du er 25 til 35 år, og bare lar pengene stå urørt, så vil du ha mer på konto som 65-åring, enn om du sparer 1.000 kroner hver måned fra du er 35 til 65 år, sier Mauseth.
Ta kontakt for å få spareråd tilpasset deg
Mauseth vil imidlertid påpeke at det aldri er for sent å begynne med sparing, og at å spare litt alltid er bedre enn å ikke spare i det hele tatt.
- Det er mange måter å spare på, og det er ikke sikkert at du bør spare på samme måte som naboen. Det er derfor alltid lurt å ta en prat med oss i banken om hva som er sparemålet ditt, så kan vi sammen se på ulike sparemetoder som gjør at du kan nå målet, forklarer Mauseth.
Fordeler for bondelagsmedlemmer
For medlemmer i Norges Bondelag og/eller Landkreditt tilbyr Landkreditt egne spareprodukter med ekstra god rente.
- Vi har blant annet vekstkonto og høyrentekonto medlem. Disse sparekontoene har veldig gode betingelser og er forbeholdt de som er medlem i Landkreditt og/eller bondelaget, sier Mauseth.
Vekstkonto er en vanlig sparekonto, med ekstra god rente fra første krone, når sparebeløpet er over 100.000 kroner. Høyrentekonto medlem passer for sparebeløp over 500.000 kroner.
- Disse kontoene passer om du vil ha sparepengene lett tilgjengelig. For eksempel som en buffer, eller til de litt mer kortsiktige sparemålene. Vekstkonto har ingen uttaksbegrensninger, mens høyrentekontoen har fire årlige gebyrfrie uttak, forklarer Mauseth.
Les også: Så stor bør bufferen være