Fem råd for deg som skal selge gården

FOTO: Interiør i gårdshus

Det er mange faktorer som påvirker hvor lett det er å selge gården – og om du får solgt til riktig pris. Landkreditt Eiendom har de gode rådene for et vellykket gårdssalg.

Hadde du egentlig tenkt å selge gården nå i sommer? Mange ønsker å selge i høysesongen fra mai til september. Dette fører til økt konkurranse om kjøperne.

– Det kan være lurt å unngå høysesongen, så selv om en tenker på vår og sommer som et gunstig tidspunkt, kan det også være gode salgsmuligheter om vinteren, sier Kim André Johansen, eiendomsmegler i Landkreditt Eiendom.

Prissetting er et annet viktig punkt. Det er viktig å legge seg på et prisnivå som potensielle kjøpere responderer på, for å få økt konkurranse og flest mulig budgivere.

Kim André Johansen har snart 20 års fartstid som eiendomsmegler, og har erfaring med å selge både små og store gårder.

– Vi selger alle typer gårder og næringseiendommer over store deler av landet. For oss er det viktig at selger får god rådgivning i forbindelse med salget, og at vi finner den rette kjøperen. Kjøperen på sin side skal være trygg på at det som kjøpes er i den stand som det fremlegges og har en riktig pris.

Dette er våre meglere

Spesialkompetansen innen landbruk kommer kundene til gode, og Johansen har mange gode råd til de som skal selge en landbrukseiendom.

– Den viktigste jobben du som selger kan gjøre er å legge til rette for at salgsoppgaven blir så tiltalende som mulig. Vår erfaring er at det er øynene som selger. Bilder, tekst og presentasjon betyr mye for å pirre kjøpernes nysgjerrighet og interesse, og førsteinntrykket er viktig. Det er avgjørende at interessen fanges, og at potensielle kjøpere får lyst til å komme på visning.

Landkreditt Eiendom har dyktige fotografer som venter på det riktig vær og lys, for å få de fineste bildene av landbrukseiendommen din, men et bilde blir alltid best når motivet er flottest mulig i utgangspunktet.

 

Fem råd for et godt salg

Vi har samlet fem råd for hva du selv kan gjøre, for at gården skal få et best mulig utgangspunkt for et vellykket salg:

1. Rydde

Ta en sjau i og rundt alle hus. Ting har en tendens til å samle seg opp over tid på en gård. Har du ting du skulle ha kjørt på gjenvinngina? Få det gjort. Er det buskas og kratt rundt låven, eller ble hageprosjektet bare delvis noe av? Få det bort. Det er mye rot man ignorerer i det daglige som kan trekke ned førsteinntrykket. Det kan være lurt å ta en tur rundt på gården og prøve å ta nye øyne på - hva ville en fremmed lagt merke til om han kom inn på tunet i dag? Plast og emballasje, metallskrap, materialer og avfall fra gårdsdrifta - ta en skikkelig opprydning i alt som skulle vært kastet.

2. Fikse

Hus har også slitasjedeler. Vindskier, lister, sprosser, takrenner og beslag. Sprukket glass i utelyset, eller de slitte hengslene som gjør at døra til bryggerhuset henger litt på skeive. Disse detaljene er ofte ganske lette å fikse, og du vinner mye på helhetsinntrykket med å ha detaljene i orden.

Det er også viktig å huske på at takstmannen ikke kan ta hensyn til lovnader om utbedring, men må sette taksten etter dagens standard.

3. Vaske

Husvask er viktig, spesielt på hovedhuset. Et nyvasket og blankt låvetak gjør også et solid inntrykk. Du vil tjene på å fjerne mose, møkk og grønske fra vegger og tak på alle hus, og avleiringer av jord og sand fra stenlagte områder. Rent og ryddig utemiljø gjør underverker for attraktiviteten.

4. Male

Lenge siden siste malingsstrøk på kledningen? Slitasje på overflatene i hovedhuset? Oppfriskning av malte vegger innvendig og utvendig er en liten investering i tid eller penger, men kan gjøre en stor forskjell på salgsprisen. Kjøperen er oftest innstilt på å pusse opp etter egen smak og sette sitt preg på det, så de store investeringene i interiøret er ikke nødvendige for salgsoppgavens skyld. Men lyse, rene vegger og nymalte overflater vil alltid være lønnsomt for salget.

5. Pynte

For å virkelig sette prikken over i-en, bruk litt tid før fotografen kommer på å pynte huset. Ikke som til fest, men små grep her og der betyr mye. Kan møblene flyttes litt på for å slippe lyset bedre inn i stua? Henger bildene på riktig sted? Kanskje trengs det bare noen friske blomster? Kanskje en del av møbler og pyntegjenstander kan tas vekk, for å gi bedre romfølelse og mindre personlig preg? Bruk gjerne interiørblader eller andre prospekter som inspirasjon. Vi har også dyktige boligstylister som kan bidra til at huset ditt vil fremstå i et best mulig lys.

Trenger du hjelp til salg av gården? Ikke nøl med å kontakte Landkreditt Eiendom. Lykke til med salget!